ZASEDANJE BEZ OPOZICIJE: Odbornici doneli nekoliko odluka na sednica šabačkog parlamenta

V.Mitrić

11. 02. 2021. u 21:40

SKUPŠTINA grada Šapca trenutno je stavila van snage Odluku o pravu mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica i načinu korišćenja ovih i drugih sredstava.

ЗАСЕДАЊЕ БЕЗ ОПОЗИЦИЈЕ: Одборници донели неколико одлука на седница шабачког парламента

Foto: V.Mitrić

Odbornici su donele su i odluke o pogrebnoj delatnosti, o upravljanju grobljima i sahranjivanju na području Grada Šapca, kao i odluka o obavljanju delatnosti zoohigijene.

Skupština je dala saglasnost na Odluku o izmenama i dopunama statuta JKP ,,Stari grad” Šabac, kao i na predlog dopune i revizije energetske politike Grada Šapca.

Na sednici lokalnog parlamenta imenovani su članovi komisije za sprovođenje postupka za otuđenje i davanje u zakup građevinskog zemljišta.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da su otvaranjem samo jedne, do sada nedostupne fioke, ustanovili da se dug Grada Šapca povećao za 160 miliona dinara.

-Ono što je bitno je da mi nismo radili rebalans budžeta posle 40 dana jer nešto nismo dobro isplanirali -rekao Pejić. - Bitno za građane je da smo ustanovili otvaranjem samo jedne, godinama zatvorene fioke, da je neverovatan dug, koji svi Šapčani moraju da plate, a to je dug od preko 160 miliona dinara za Apotekarsku ustanovu za koji smo upozoravali svih ovih godina, otkada je na vlasti bio Nebojša Zelenović, da je to nešto što je Apotekarska ustanova uzela i to će na kraju morati da se plati. Došli smo u situaciju da to moramo da platimo. Grad je pregovarao sa poveriocima. Ono što je veliki uspeh je da je kamata od skoro 40 miliona otpisana, tako da smo ostatak duga rasporedili do sredine 2023. godine, i za ovu godinu predvideli 54 miliona dinara. Videćemo da li će isplivavati još neki dugovi, ali zaduženost Grada u ovom trenutku je vrlo velika - istakao je gradonačelnik i dodao da je na sednici kao prioritetna stvar bila i regulisanje troškova prevoza za koji je prethodna vlast ubeđivala da će biti besplatan i da će iz budžeta grada biti izdvajano 0 dinara.

Kao što se zna, istakao je gradonačelnik, nova lokalna vlast je za drugi period prošle godine već isplatili 19 miliona dinara“.

- Sada je zahtev autoprevoznika ,,Duga” iz Petlovače 38 miliona dinara. Mi smo analizom nezavisnog eksperta ustanovili da je dug 23,5 miliona za osnovno poslovanje bez bilo kakve dobiti preduzeća. Iz budžeta Grada platićemo još 4,5 miliona na račun prevoznika, kako bismo subvencionisali prevoz koji se odvijao i u doba pandemije, a sve za dobrobit naših sugrađana  rekao je Pajić i istakao da je na današnjoj sednici jedna od bitnijih odluka stavljanje van snage odluke o raspodeli sredstava od povraćaja na porez na imovinu.Ustavni sud osporio je način na koji se sprovodila ta odluka. Mi ne osporavamo da je potreba seoskog i gradskog stanovništva da raspolaže tim sredstvima.

 Pravilnikom ćemo omogućiti da saveti mesnih zajednica, koji nisu političke organizacije, već građanski izbor, u narednom periodu odlučuju o projektima koji su najbitniji za njihovu mesnu zajednicu. Nama je interes da se što više građana uključi u odlučivanje koji će se projekti raditi na selu i u gradu. Bitno je da to budu infrastrukturni objekti koji će biti dobri, a koje ćemo tim sredstvima moći da isfinansiramo. Radi se o velikim sredstvima od preko 200 miliona dinara i siguran sam da će naši sugrađani znati šta su njihovi prioriteti u svojoj mesnoj zajednici - rekao je gradonačelnik.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić rekao je da je ovo prva sednica skupštine u ovoj godine i istakao da mu je drago što se na njoj čula konstruktivna rasprava o svim tačkama koje su se našle na dnevnom redu.

-Ovoj skupštini nedostaje opozicija jer njihovo prisustvo može da poboljša raspravu. Mislim da ne postoji nijedan razlog da se opozicija ne nađe u skupštini i ne učestvuje u njenom radu. Skupština će nastaviti da odgovara na potrebe naših sugrađana. Smatram da se to na pravi način videlo danas - rekao je Nemanja Pajić.

Ni na ovoj sednici Skupštine grada Šapca nisu prisustvovali članovi opozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave