TABLA LAZI KOSTIĆU NA AUTO-PUTU: Postavljena ploča sa likom velikog pesnika iz Kovilja

V.C.S.

09. 02. 2021. u 17:46

INFO table posvećene velikom pesniku i prvom predsedniku Udruženja novinara Srbije (UNS) Lazi Kostiću, čija će godišnjica rođenja biti obeležena 12. februara, u njegovom rodnom Kovilju, ponovo su postavljene uz auto-put Beograd – Novi Sad, objavilo je Udruženje novinara.

ТАБЛА ЛАЗИ КОСТИЋУ НА АУТО-ПУТУ: Постављена плоча са ликом великог песника из Ковиља

Info tabla

UNS i Putevi Srbije su zajedno postavili ove info table u smeru ka Novom Sadu, kao i u smeru ka Beogradu, kako bi podsetili ljude kako da dođu do Kovilja, obiđu Kostićevu rodnu kuću i druge znamenosti ovog kraja.

- Ovo je bio naš dug prema prvom predsedniku udruženja novinara Lazi Kostiću. Verujem da je to tek početak zajedničkih akcija UNS i „Puteva Srbije“, i očekujemo da ćemo uskoro na Koridoru 10, kod Smederevske Palanke, zajedno postaviti info tablu sa putokazom ka novinarskoj kući Pere Todorovića, čiju obnovu upravo završavamo - kaže generalni sekretar UNS Nino Brajović.   


V.d. direktora „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak rekao je da obaveza „Puteva“ nije samo briga o saobraćajnicama, već i da upoznaju građane i goste o istoriji naše zemlje.
- Postavljanjem ovakvih info tabli želimo ljudima da pokažemo kulturno nasleđe naše zemlje, a rodno mesto velikog Laze Kostića to svakako jeste. Radujem se daljoj saradnji sa Udruženjem novinara i drugim organizacijama - kaže Drobnjak.

Laza Kostić, voljeni pesnik, doktor pravnih nauka, advokat, estetičar, osnivač Udruženja novinara i prvog „jačačkog društva“ kod nas (preteča današnje teretane), rođen je 12. februara 1841, u Kovilju, a umro 26. novembra 1910. u Beču. U Kovilju je postoji spomen ploča na njegovoj rodnoj kući, koja pripada parohijskom domu, postoji Lazina bista u osnovnoj školi, koja nosi njegovo ime, dok je u Muzeju Kovilja za autora čuvenih pesama „Santa Maria dela Salute“ i „Međ javom i međ snom“ odvojen poseban kutak.

Što se tiče Petronija Pere Todorovića, čija će info tabla takođe uskoro biti postavljena, on je bio ne samo srpski novinar i pisac, već i jedan od osnivača i vođa Narodne radikalne stranke i prvi srpski urednik senzacionalističke štampe (list „Male novine“). Rođen je 2. maja 1852. u Vodicama, kraj Smederevske Palanke, a umro 24. oktobra 1907, u Beogradu. U mladosti je bio među prvim pristalicama Svetozara Markovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima