ZNANJE VREDNIJE UZ PRAKSU: Sastanak o dualnom obrazovanju održan u Šapcu (FOTO)

V. MITRIĆ

06. 02. 2021. u 21:52

GRADONAČELNIK Šapca dr Aleksandar Pajić, bio je domaćin pomoćnici ministra za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj profesor dr Gabrijela Grujić.

ЗНАЊЕ ВРЕДНИЈЕ УЗ ПРАКСУ: Састанак о дуалном образовању одржан у Шапцу (ФОТО)

Foto: GU Šabac

Ona je održala sastanak sa direktorima srednjih škola sa područja Mačvanskog okruga u Gradskoj kući, na kom su razgovarali o dualnom modelu obrazovanja.

- Naš obrazovni sistem je dobar. Međutim, dualno obrazovanje daje kvalitativno novu komponentu i sve naše obrazovne ustanove koje imaju uslova trebalo bi da ugrade dualno obrazovanje u svoj sistem. U 21. veku nije dovoljno imati samo teorijsko znanje. Izuzetno je važno da se i praktična znanja i veštine koriste u direktnom radu u kompanijama koje posluju u Republici Srbiji. Grad Šabac podržaće dualno obrazovanje i nadam se da će ceo okrug iskoristiti potencijal naših privrednika i da će privrednici biti zainteresovani za učenike koji će tokom svog školovanja steći sva ona znanja i veštine koja su im potrebna da se uključe u proces rada - rekao je gradonačelnik Šapca.

Pomoćnica ministra za dualno obrazovanje izrazila je, kako rekla, „ zadovoljstvo što je imala priliku da razgovara sa gradonačelnikom Šapca i direktorima srednjih škola u Mačvanskom okrugu“.

- Dualno obrazovanje je veliki potencijal za ceo okrug - istakla je Grujićeva. - Svi smo svesni da je strategija razvoja upravo njegovo unapređenje. Mi zato moramo da otvorimo vrata svih kompanija, kako bi omogućili učenicima da kroz moderan način nastave, koji se odnosi na proces učenja kroz praktičan rad stiču kvalitetno znanje.

Foto: GU Šabac

Gabrijela Grujić

Grujić je dodala da je „ovo vek kompetencija, u smislu sublimacije znanja, veština, sposobnosti i stavova, a ne samo teorijskih znanja. - Želimo da mladi ljudi dožive ovaj model obrazovanja kao inspiraciju, odnosno izazov. Zbog toga u narednom periodu očekujemo da će učiniti kompanije ne samo održivim, nego i inovativnim -naglasila je profesor Grujić. - Prvi put naši mladi imaju priliku da kada budu učili u kompanijama, učine to u stimulativnoj sredini. Dualnim obrazovanjem Srbija prestaje da bude zemlja odložene karijere, mladi imaju priliku da uče u kompanijama. Niko od predstavnika kompanija, kada budu hteli da se zaposle neće ih pitati da li imaju radno iskustvo. U dodatku diploma će pisati broj sati i u kojoj kompaniji su sticali znanja kroz rad. Učenje na dva mesta je najkvalitetniji model nastave. Očekujem od svih direktora koji su sa mnom razgovarali da će ovaj plan upisa za narednu školsku godinu unaprediti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!