BEOGRADSKE SUDIJE U RADU PO 2.000 PREDMETA: Društvo sudija tražilo od VKS hitno rešavanje preopterećenosti sudova

V.C.S.

05. 02. 2021. u 18:36

DRUŠTVO sudija Srbije obratilo se danas pismom Vrhovnom kasacionom sudu, da bi pozdravilo razumevanje koje je najviši sud pokazao za problem preopterećenosti beogradskih sudova, u kojima sudija u radu prosečno ima između 1.000 i 2.000 predmeta.

БЕОГРАДСКЕ СУДИЈЕ У РАДУ ПО 2.000 ПРЕДМЕТА: Друштво судија тражило од ВКС хитно решавање преоптерећености судова

Prvi osnovni sud u Beogradu

Oni su ukazali da ovo pitanje zahteva urgentnu reakciju nadležnih i predlažu delegaciju predmeta manje opterećenim sudovima u zemlji, ali i sistemsko rešenje problema, koje bi onemogućilo da ubuduće dolazi do prevelikog opterećenja pojedinih sudova, naročito beogradskih. I to ne samo osnovnih, već i višeg. U njima se, u građanskoj materiji, rešava najmanje polovina svih sporova u Srbiji. Dotle, u parničnoj materiji, u pojedinim sudovima u unutrašnjosti, sudija u proseku ima po 60 do 100 predmeta.

Ovo dovodi do toga da građani koji gravitiraju sudovima opterećenim velikim brojem sporova nemaju jednak pristup pravdi, dok oni koji žive u manjim mestima rešavaju problem u razumnom, pa i optimalnom, roku, i to na kvalitetan i suštinski način.

- Posledično, građani u mestima u kojima je sud preopterećen ne uspevaju da ostvare pravo na suđenje u razumnom roku, na kvalitetno obrazloženu sudsku odluku, ni na pravično suđenje – kažu u Društvu sudija, i predlažu najvišem sudu u zemlji da, prilikom određivanja osnovnog suda kome će predmet biti delegiran, ima u vidu prebivalište tužioca, kao i ogranak pravnog lica i sud na čijem se području nalazi taj ogranak.

Najopterećeniji su, kako su „Novosti“ već pisale, Prvi i Treći osnovni sud u Beogradu, u kojima se priliv sporova protiv banaka zbog nelegalno obračunatih troškova kredita, meri hiljadama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima