NAJVEĆI TERET PAO NA MLADE LEKARE: Svedočenja trsteničkih medicinara, za "Novosti", koji se već 10 meseci bore protiv epidemije

S. BABOVIĆ

05. 02. 2021. u 07:26

SVE nas je ovo iskustvo promenilo. Posebno nas, mlade lekare, koji tek počinjemo. Stvarno sve dajemo od sebe da pomognemo i pacijentima i članovima njihovih porodica. Ljudi su u početku dolazili kod lekara u velikom strahu, ali nadamo se da svemu dolazi kraj - priča, za "Novosti", dr Marijana Stefanović (36), koja je angažovana u borbi protiv epidemije u Trsteniku.

НАЈВЕЋИ ТЕРЕТ ПАО НА МЛАДЕ ЛЕКАРЕ: Сведочења трстеничких медицинара,  за Новости,  који се већ 10 месеци боре против епидемије

Foto "Novosti" / Privatna arhiva

Prva linija odbrane protiv kovida 19 u ovom gradu je 220 zaposlenih u Domu zdravlja "dr Sava Stanojević". U proteklih 10 meseci gotovo četvrtina radnika bila je u najrizičnijim situacijama, brinući o sugrađanima obolelim od virusa.

- Nama se ekspanzija dogodila u novembru i u decembru, tada smo imali maksimalno angažovanje lekara iz primarne zdravstvene zaštite - predočava, za "Novosti", dr Žaklina Ristić, direktorka Doma zdravlja. - Negde u septembru smo imali po 1.044 pregleda i 21 pozitivan slučaj, a do decembra se broj povećao na 5.455 pregleda i 872 pozitivna pacijenta. Krajem meseca usledio je pad, mogli smo malo da predahnemo.

Najveći teret u radu sa pacijentima pao je na lekare opšte prakse i one u specijalističkim službama, mlade lekare, dodaje naša sagovornica, na prvom mestu. Starije, iskusnije kolege, nosili su se i sa svojim hroničnim bolestima, malignitetima, visokim pritiskom.

Na udaru je i Hitna medicinska služba. I ne samo oni koji ljudima pomažu u belom mantilu, već i vozači saniteta, koji neumorno transportuju pacijente, što obolele od korone, što od drugih bolesti.

- Vozači transportuju pacijente ka Kruševcu, kliničkim centrima u Kragujevcu, Beogradu, Nišu, na samoj teritoriji opštine od kuće do kovid-ambulante. Svakog ponedeljka uzorke PCR testova transportuju u laboratoriju "Vatreno oko" u Nišu, zatim pacijente na dijalizu i sve druge pacijente gde treba - priča, za "Novosti", Milenko Grujić, šef voznog parka u Hitnoj pomoći. - Niko nije odbio zadatak, svi su zaista požrtvovani.

BEBA "NE MARI" ZA VIRUS

U PORODIČNOJ kući Jaćimović u selu Stragari, na svet je 4. decembra 2020. došao Novak. Beba je bila teška 3,1 kilogram, a majka se porodila u dnevnoj sobi. Intervenisala je ekipa Hitne pomoći i novorođenče i majku prevezla do Opšte bolnice u Kruševcu.

EPIDEMIJA ODNELA 48 ŽRTAVA

OD početka epidemije u Trsteniku je zabeleženo 2.080 pozitivnih slučajeva virusa korona. Od virusne infekcije preminulo je 48 Trsteničana. Do 3. februara, u opštini je vakcinisano 2.907 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna