BLIZU 2.000 MIGRANATA VAN CENTARA: Najviše ih je oko Sombora i Bezdana, Mađari ih stalno vraćaju nazad

V.C.S.

04. 02. 2021. u 18:11

U CENTRIMA za smeštaj migranata smešteno je 6.211 ljudi, a u funkciji je 18 kampova od Preševa do Subotice, potvrđeno je za „Novosti“ u Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije.

БЛИЗУ 2.000 МИГРАНАТА ВАН ЦЕНТАРА: Највише их је око Сомбора и Бездана, Мађари их стално враћају назад

Foto: EPA

Međutim, van centara, na ulicama širom zemlje, ima ih još blizu 2.000, kaže Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

- Najviše ih je na potezu od Sombora ka Subotici, naročito oko Sombora i Bezdana – kaže Đurović. – Tu ih ima oko 1.000. U zemlju, prema našim procenama, svakodnevno uđe između 100 i 150, jer se polako kreću iz Grčke, gde ih je na kopnu oko 100.000. Oni stalno pokušavaju da pređu dalje, u Mađarsku i Hrvatsku, međutim i Mađari i Hrvati ih, često uz upotrebu sile, vraćaju nazad.

Evropski sud pravde naložio je Mađarskoj da zatvori dva sporna tranzitna kampa, u kojima su vladali nehumani uslovi i glad, i odakle su po ubrzanim procedurama azilanti prebacivani nazad u Srbiju. Međutim, Mađari su, prenosi Đurović informacije koje su dobili od izbeglica, sa terena, otvorili novi kamp na tromeđi sa Srbijom i Hrvatskom, odakle opet prebacuju ljude kod nas.

- Među migrantskom populacijom, i u centrima, i van njih, najviše je Avganistanaca i Iračana, a oko 20 odsto su Sirijci. Žena i dece ima oko 15 odsto. Problem je to što smeštaja hronično nema dovoljno, azilne procedure su spore i neefikasne, a migranti su u trećoj grupi po pitanju vakcinacije. Država bi trebalo da obezbedi više novca lokalnim samoupravama za upravljanje migracijama na terenu, jer kada su na ulici, gladni, bez novca i nevakcinisani, mogu biti problem i po sebe i po okolinu. Osetljive izbegličke kategorije trebalo bi da dobiju cepivo što pre – kaže Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista