ODMAH IZA BEOGRADA I NOVOG SADA: Univerzitet u Nišu treći u Srbiji na Vebometrik rang-listi univerziteta

Novosti onlajn

02. 02. 2021. u 17:07

OD gotovo 12.000 svetskih univerziteta, Univerzitet u Nišu se na Vebometriks rang-listi rangirao na 1462. mesto prema vidljivosti naučnih i istraživačkih rezultata i postignuća objavljenih na internetu.

ОДМАХ ИЗА БЕОГРАДА И НОВОГ САДА: Универзитет у Нишу трећи у Србији на Вебометрик ранг-листи универзитета

Foto: D.Miljković

Niš je na trećoj poziciji u Srbiji, odmah iza Beograda koji je na 401. i Novog Sada na 918. mestu.

Samo godinu dana ranije, Univerzitet u Nišu bio je na 1507. mestu.

"Webometrics Ranking of World Universities" (Vebometriks) je inicijativa istraživačke grupe koja pripada najvećem javnom istraživačkom telu u Španiji, a od 2004. dva puta godišnje objavljuje rang-liste svetskih univerziteta na osnovu vidljivosti na internetu.

Listu prave na osnovu četiri indikatora - prisustva na internetu, uticaja, otvorenosti i izuzetnosti, odnosno univerzitete rangiraju na osnovu toga koliko publikacija imaju na internetu, koliki one uticaj imaju i koliko su citirane.

U prvih 100 na svetu uglavnom su univerziteti Sjedinjenih Američkih Država, a prvi na svetu Univerzitet u Vašingtonu, a slede ga “Cornell University”, “Johns Hopkins University”, “Yale" i “University of California San Diego”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije