RAK- RANA NIŠA: Prekršajni sud sumirao rad u minuloj godini i potvrdio strepnje sugrađana

D. ALIHODžIĆ

30. 01. 2021. u 07:44

LANjSKI bilans Prekršajnog suda u Nišu samo je potkrepio nagomilano nezadovoljstvo ovdašnjih ljudi koji su, u više navrata - povodom nedavnog udesa u kojem je bahati vozač na bulevaru u Duvaništu usmrtio dvoje nedužnih - tražili oštrije kazne za ove, kako su isticali, "ubice".

РАК- РАНА НИША: Прекршајни суд сумирао рад у минулој години и потврдио стрепње суграђана

Foto D. Alihodžić

Jer, statistika pokazuje da je tokom 2020. najviše prekršajnih kazni naplaćeno upravo za prestupe u oblasti saobraćaja. Sudije su iza rešetaka, više od drugih, slale porodične nasilnike, a vanredno stanje u ovom organu je obeležilo i privođenje oko 300 onih koji su se oglušili o preventivne epidemiološke mere.

- Od 20.000 predmeta, uspeli smo da rešimo čak 13.000, uz naplatu kazni koja je dostigla 230 miliona - kaže predsednik Prekršajnog suda u Nišu Mišel Marković.

- Lane su, u 1.300 slučajeva, sankcionisana kršenja Zakona o bezbednosti saobraćaja, a slede prestupi sugrađana iz oblasti finansija. I, neretko su izricane kazne dostizale dva miliona. Kažnjeno je oko 9.000 fizičkih lica, a mahom su izricane globe u rasponu od 5.000 do 150.000 dinara.

Sagovornik "Novosti", međutim, ističe i to da ima pozitivnih pomaka - posebno u broju postupaka zbog nasilja u porodici.

- U odnosu na 2019, kada ih je zabeleženo 151, lane je to zastalo na broju 118. To je jedna od specifičnosti minule godine i nadam se da ćemo taj trend zadržati i u ovoj. Pritom, nezahvalno je bez dublje analize procenjivati zašto je došlo do smanjenja, jer treba uzeti u obzir da su, zbog pandemije i vanrednog stanja, domaćinstva više nego inače bila na okupu - ističe Marković.

REZULTATI NAJBOLjI U SRBIJI

PREKRŠAJNI sud u Nišu "pokriva" još Aleksinac, Ražanj, Doljevac, Žitorađu, Merošinu i Svrljig, gde rade njihova odeljenja. Ukupno, sudijsku funkciju obavlja ukupno 25 ljudi, a - po kvantitetu u kvalitetu rada - Prekršajni sud u Nišu je najbolji u čitavoj Srbiji.

A, epidemiološka situacije je posebna priča. Zbog kršenja preventivnih mera, Prekršajnom sudu je privedeno 300 Nišlija, a onima čija odgovornost je nesporna dokaza su najčešće izricane novčane kazne.

BILANS Zgrada Prekršajnog suda, Foto D. Alihodžić

- Komunalna milicija nam je dostavila oko 40 prekršajnih naloga zbog kršenja ovih mera i njihovo izvršenje je u toku. Pritom, oni kojima je izdat prekršajni nalog zbog oglušivanja o preventivu su podnela 20 zahteva za sudsko odlučivanje i oni su uglavnom već rešeni. Uglavnom se radilo o nepoštovanju propisanog radnog vremena za vreme epidemije, nenošenju zaštitnih maski zaposlenih u ovim objektima, nedržanju takozvane socijalne distance u lokalima, a novčane kazne za ugostitelje su retko premašivale 150.000 - zaključuje Mišel Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)