UZ PRIJAVU U BAZU BIĆE MANJE GUŽVE: Na području Leskovca poziv za vakcinaciju danas dobilo 215 građana

I.Mitić

20. 01. 2021. u 16:09

NA području Leskovca vakcinacija stanovništva protiv virusa korona obavlja se na šest punktova, a danas je poziv za imunizaciju dobilo 215 građana koji su se izjasnili da žele da prime kinesku vakcinu.

УЗ ПРИЈАВУ У БАЗУ БИЋЕ МАЊЕ ГУЖВЕ: На подручју Лесковца позив за вакцинацију данас добило 215 грађана

Foto: I. Mitić

Među pozvanima su stariji od 75 godina. Leskovac je dobio 1689 od 2469 doza ove vakacine namenjene opštinama Jablaničkog okruga, a očekuje se da već sutra stigne vakcina ruskog proizvođača.

Na centralnom punktu u sportskoj dvorani „Dom partizana“ trenutno su angažovane tri ekipe lekara i tehničara. Da bi se izbegle gužve apeluje se na građane da se za vakcinaciju izjasne preko centralne baze podataka i da čekaju poziv i svoj termin za imunizaciju.

- Interesovanje je veliko. Ovo je početak, pa smo jutros imali manje gužve, jer su nam dolazili i ljudi bez poziva kao i oni koji nisu u jedinstvenoj bazi podataka. Pokušavamo da vakcinišemo sve koji to žele, ali zbog poštovanja epidemioloških mera, nakon što smo im uzeli kontakt telefone, neke smo morali da vratimo kućama. Zbog toga apelujemo na sve da se evidentiraju u bazu onih koji bi želeli da prime vakcinu – kazao je dr Časlav Nedeljković, zamenik direktora Doma zdravlja u Leskovcu.

Poziv za vakcinacju željenom vakcinom građanima će stizati putem SMS poruke u kojoj će biti navedeno i vreme u koje treba da se jave lekaru, a zaposleni na punktovima dobijaće spiskove onih koji su pozvani – sa terminima vakcinacije.

- Molimo građane da poštuju zakazane termine, da se javljaju pet minuta pre zakazanog vremena i to najbližem punktu prema mestu stanovanja. U poruci će im možda stajati Dom zdravlja Leskovac, ali nema potrebe da prelaze 20 i 30 kilometara da bi primili vakcinu – dodaje dr Nedeljković.

U KOVID AMBULANTI MANjE PACIJENATA

Kovid ambulanta u Leskovcu ima četiri puta manje pregleda nego što je to bilo u poslednjem piku epidemije. Sada se dnevno pregleda oko 100 ljudi.

- Epidemiološka situacija jeste povoljnija, ali je još uvek rizična, pa je i dalje potreban maksimalan oprez i poštovanje svih neophodnih mera – zaključuje dr Nedeljković, epidemiolog.

Vakcinacija se, osim u sportskoj hali u centru grada, obavlja i u leskovačkom Domu zdravlja kao i u zdravstvenim stanicama u Vučju, Grdelici, Manojlovcu i Brestovcu.

Nedeljković ističe da nema većih organizacionih problema osim početnih gužvi koje ne bi smele da se dešavaju zbog epidemiološkog rizika. On postoji dok zainteresovani čekaju da prime vakcinu ili dok prođe vreme koje moraju da provedu na punktu nakon što je budu primili.

U leskovačkom Domu zdravlja Fajzerovu vakcinu su već primila 163 zaposlena. Kinesku vakcinu je dobilo desetoro, a za rusku se izjasnilo 117 radnika ove zdravstvene ustanove. Očekuje se da bude vakcinisano blizu 70 odsto od oko 680 njenih radnika. Prvi koji je primio kinesku vakcinu bio je direktor Doma zdravlja Slaviša Božić koji je pozvao građane da se vakcinišu, a punkt za vakcinaciju obišao je i gradonačelnik Goran Cvetanović i razgovarao sa građanima. On im je zahvalio na interesovanju za vakcinaciju, jer je to jedini način da se stane na put opakom virusu sa kojim se svi borimo mesecima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)