VUKOVCI ISPOD PROSEKA: Na maloj maturi najbolji đaci iz pojedinih okruga pokazali loše znanje

B.B.

12. 01. 2021. u 13:27

NA testu iz matematike, na maloj maturi čak 46 odsto vukovaca u Kosovsko-pomoravskom i 30 odsto u Kosovskom okrugu nije "dobacilo" do republičkog proseka u broju poena. Među njihovim vršnjacima u Moravičkom i Rasinskom okrugu je bilo tek 1,6 odsto takvih đaka.

ВУКОВЦИ ИСПОД ПРОСЕКА: На малој матури најбољи ђаци из појединих округа показали лоше знање

foto D. Milovanović

Zadatke iz srpskog, je mnogo lošije od uspeha u osnovnoj školi uradilo 27 odsto osmaka u Kosovsko-pomoravskom okrugu sa svim peticima u knjižici, dok je to slučaj sa 1,1 odsto vukovaca u Moravičkom okrugu. I na kombinovanom testu veliki broj vukovaca iz dva pomenta okruga na Kosovu i Metohiji su pokazala znanje ispod proseka države.

Najbolje znanje na maloj maturi na sva tri testa pokazali su nosioci Vukove diplome iz Beograda i Rasinskog okruga, koji su po broju osvojenih bodova bili iznad republičkog proseka.

Ako je suditi, po Izveštaju o rezultatima završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja Zavoda za vrednovanje kvaliteteta obrazovanja i vaspitanja, najbolji đaci dolaze iz Leskovca, Niša, Kosovske Mitrovice i Jagodine. U ovim gradovima je, prošle školske godine, bilo najviše vukovaca. Tako je u Leskovcu svaki peti đak bio nosilac diplome Vuka Karadžića. Najmanje osmaka sa svi peticama u svedočanstvu bilo je u Valjevu, Užicu i Čačku - oko deset odsto. Među beogradskim učenicima, njih 13,6 odsto su vukovci. U poslednjoj generaciji malih maturanata bilo je 8.482 nosioca diplome Vuk Karadžić, odnosno 13,8 odsto ili svaki sedmi učenih u generaciji.

Devojčice su, izgleda, "duplo" pametenije od dečaka. Među učenicima koji su imali sve petice od prvog do osmog razreda, svaka peta je devojčica, dok se ovim uspehom može pohvaliti tek svaki deseti dečak.. Osim što ih ima znatno više sa svim peticima, devojčice su pokazale mnogo bolje znanje na testovima, a razlike su znatno veća nego pre sedam godina, kada je počeča primena kombinovanog testa.

Bile su bolje u sva tri polaganja, a nešto veća razlika u broju osvojenih bodova bila je na testu iz srpskog. Najveće razlike u pokazanom znanju iz ovog predmeta zabeležene su u Topličkom, Kosovskom, Moravičkom i Rasinskom okrugu, a najmanje u Prizrenskom. I sa brojkama i geometrijom, devojčice su izdominirale, ali ne u svim okruzima. Dečaci su se pokazali kao bolji matematičari jedino u Kraljevu, odnosno okrugu Raška 1. Pobedu su odnele i kada je reč o kombinovanom testu, osim u Prizrenskom okrugu, gde su ih drugari pretekli.

Na testu iz matematike dečaci su rešili 78,9 odsto zadataka, a devojčice 78,6 odsto. Ovaj nalaz je, u skladu sa očekivanjem, da približno 80 odsto učenika dostigne taj prag rešenosti zadataka na osnovnom nivou postignuća. Na testu iz sprskog jezika podbacili su i jedni i drugi. Dečaci su uradili 60,7 odsto zadataka iz osnovnog nivoa, a devojčice 72,1 odsto. Očekivalo bi se da, najmanje 80 odsto đaka, bez obzira na pol bude uspešno u rešavanju zadataka sa ovog nivoa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće