PARAĆINSKI MUZEJ NA INTERNETU: Nova znanja za onlajn pratioce u tri minuta na “Jutjubu”

Z. Rašić

05. 01. 2021. u 14:06

ZBOG toga što ne može da organizuje kulturne događaje u direktnom kontaktu sa posetiocima, a u skladu sa merama za suzbijanje kovida, Zavičajni muzej u Paraćinu izuzetno je aktivan na društvenim mrežama – “Fejsbuku” i “Instagramu”, a na “Jutjubu” ima sopstveni kanal.

ПАРАЋИНСКИ МУЗЕЈ НА ИНТЕРНЕТУ: Нова знања за онлајн пратиоце у три минута на “Јутјубу”

Foto: Z. Rašić

Od kraja novembra, svakog četvrtka, prikazuje serijal “Tri minuta sa Zavičajnim muzejem”, a  svaka epizoda sadrži zanimljivosti kako bi se privukla pažnja mlade publike, koja inače najviše i koristi “Jutjub” –  napominje, za “Novosti”, Tijana Pešić, v.d. direktorka ove ustanove.

- Smanjena nam je posećenost zbog korone, pa smo došli na ideju da na taj način promovišemo muzej. Video-klipove radi naš saradnik, arheolog Filip Stefanović. Svaka epizoda sadrži po tri kratke priče vezane za muzej, eksponate koji se u njemu čuvaju i za istoriju Paraćina. Tako je, recimo, iz prve epizode moglo da se sazna da je zgradu u kojoj se nalazi ova ustanova napravio Petar Ružić, načelnik paraćinskog suda sredinom 19. veka, zbog čega se i danas ona naziva Ružićeva kuća.

Pravili su je majstori iz Dalmacije. Ružićeva kuća je najstarija spratna zgrada u Paraćinu i u svojoj dugoj istoriji imala je različite namene. Tokom oslobodilačkih ratova od 1876. do 1978. u njoj se nalazila vojna bolnica, tokom Drugog svetskog rata – Gestapo, dok se muzej u tom objektu nalazi od svog osnivanja 1978. godine, podseća, u efektnom video zapisu, njegov autor, Stefanović.

 Po rečima mladog arheologa, uradiće desetak epizoda kratke video forme, pa će sačekati da vidi rezultat. Za izbor sadržaja i montažu potrebni su mu dan ili dva, a vodi računa i o animaciji i dizajnu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)