ČISTA VODA U SVAKOJ KUĆI: Subotica je dobila fabriku, najmoderniju vodovodnu mrežu i postrojenje za preradu

J. LEMAJIĆ

17. 12. 2020. u 18:22

SUBOTICA je dobila Fabriku vode 2, modernu mrežu i postrojenja za preradu pijaće i otpadnih voda.

ЧИСТА ВОДА У СВАКОЈ КУЋИ: Суботица је добила фабрику, најмодернију водоводну мрежу и постројење за прераду

EBRD je obezbedila 20 milona evra kredita / Foto J. L.

Ova Fabrika ne samo da omogućava bolje snabdevanje vodom, kao i prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda, već i povezivanje još oko 12.000 domova iz naselja Novi grad, Palić i Veliki Radanovac, na kanalizacionu mrežu. Time će mrežom biti pokriveno oko 60 procenata stanovništva.

Izgradnja Fabrika vode 1 i 2 finansirana je sa pet miliona evra, a u proteklih 12 godina EBRD je obezbedila blizu 20 miliona evra kredita, dok su EU i bilateralni donatori obezbedili sedam miliona evra.

- Važno je napomenuti da svaka strana ugovora nastavlja da snosi svoje obaveze, koje u ovom trenutku nisu završene, a odnose se na obezbeđivanje dokaza o efektima rada, među kojima su 200 analiza vode, ispitivanja uzoraka za ishodovanje sanitarne saglasnosti po propisima Ministarstva zdravlja, dokazivanje parametara ispunjavanja uslova iz oblasti zaštite životne sredine, otklanjanje utvrđenih nedostataka i raščišćavanje gradilišta - objasnio je Đerđ Šugar, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija". - Očekujemo da na proleće naredne godine pijaća zdrava voda stigne u svako domaćinstvo ovoga grada.

Po rečima Žužane Hargitai, direktorke EBRD-a, subotičko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je među prvima u Srbiji koje je u skladu sa evropskim standardima.

Izgradnja Fabrike vode i priključivanje na kanalizacionu mrežu biće i spas za Palićko jezero, jer će otpadne vode ići ka prečistaču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)