VOJVODINO, DECA TI SE RAĐALA: Nove mere populacione politike dovele do većeg broja novorođenčadi na severu pokrajine

J.LEMAJIĆ

16. 12. 2020. u 14:38

U ORGANIZACIJI Udruženja "Korak sigurnosti" iz Subotice održan je onlajn okrugli sto pod sloganima "Vojvodino - Deca ti se rađala" na temu promovisanja mera populacione politike u Vojvodini, Subotici i Staroj Pazovi.

ВОЈВОДИНО, ДЕЦА ТИ СЕ РАЂАЛА: Нове мере популационе политике довеле до већег броја новорођенчади на северу покрајине

Foto D. Milovanović

Svetlana Selaković, pomoćnica pokrajinskog sekretara za demografiju i ravnopravnost polova, kaže da je uočeno da su nove republičke i pokrajinske mere dovele do povećanja rađanja trećeg ili četvrtog deteta.

- Od 2018. oko 350 porodica je dobilo sredstva za poboljšanje uslova stanovanja i ima mnogo porodica iz Subotice i okoline koje su ih iskoristila na najbolji način - naglasila je Selakovićeva. - Svake godine analiziramo mere svih 45 lokalnih samouprava i uočeno je da se neke mere na lokalnom nivou ponavljaju. Zato bi svaka lokalna samouprava trebalo da formira Savet za demografiju i preporuči mere koje će biti šire od zakonskih i pokrajinskih, a stimulativno bi uticala na porodice da se opredele za rađanje još dece.

TRI PODSTICAJA

U Vojvodini su trenutno aktuelne tri mere pomoći - 15.000 dinara za nezaposlene majke, sufinansiranje VTO u iznosu od 240.000 dinara za jedan pokušaj u tekućoj godini, kao i troškovi krioembrio transfera za sve žene do 45 godine i 1,2 miliona dinara za porodice u kojima se rodi treće i četvrto dete za poboljšanje uslova stanovanja.

Subotica iz godine u godinu unapređuje mere populacione i pronatalitetne politike. Oko milion dinara izdvaja se za vantelesnu oplodnju, roditeljski dodatak za prvorođeno dete je 10.000 dinara, a jednokratna pomoć trudnicama 15.000 dinara i u tu svrhu je izdvojeno više od 30 miliona dinara.

- U Severnobačkom okrugu oko 17 odsto parova nije u mogućnosti da prirodnim putem dođe do potomstva i otvaranjem Centra za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici u Subotici znatno je olakšan postupak vantelesne oplodnje - kaže Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

Aleksandra Vukomanović, predsednica Udruženja "Korak sigurnosti", kaže da je cilj okruglog stola detaljnije upoznavanje sa pronatalitetnim merama na nivou republike, pokrajine i lokalnih samouprava. Ona se nada da će, posle primera dobre prakse rada Saveta za populacionu politiku Stare Pazove, i u Subotici biti formiran isti savet.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!