BEZ OPREZA DO PREOPTEREĆENJA SISTEMA: Gradonačelnik pozvao Leskovčane da shvate težinu epidemiološke situacije

I.Mitić

30. 11. 2020. u 17:01

LESKOVAČKI Zavod za javno zdravlje je ocenio da postoji tendencija da epidemiološka situacija u Leskovcu pređe iz nepovoljne u vanrednu zbog čega je i preporučio uvođenje vanredne situacije što je gradski Štab i učinio.

БЕЗ ОПРЕЗА ДО ПРЕОПТЕРЕЋЕЊА СИСТЕМА: Градоначелник позвао Лесковчане да схвате тежину епидемиолошке ситуације

Foto: I.Mitić

- Uvođenjem vanredne situacije najozbiljnije upozoravamo građane da shvate težinu trenutne epidemiološke situacije, ali i nezavidni položaj zdravstvenih institucija i zaposlenih u zdravstvu. Oni su do sada uspevali da odgovore izazovima, ali stanje postaje alarmantno, jer je za samo nedelju dana popunjenost bolničkih kapaciteta povećana za 75 odsto – kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On je naglasio da je epidemiološka situacija veoma teška i da, ukoliko se oprez ne poveća, može doći do preopterećenja zdravstvenog sistema. U leskovačkoj kovid bolnici trenutno se leči 145 pacijenata.

Foto: I.Mitić

Goran Cvetanović

- Zato je važno da poštujemo mere i da pomognemo zdravstvenim radnicima, jer su to ljudi koji već osam meseci rade u izuzetno teškim uslovima, a donekle su životi svih nas u njihovim rukama. Iako je Dom zdravlja, prošle nedelje, oformio i četvrtu kovid ambulantu zaposleni imaju mnogo posla. Broj pregleda iz dana u dan raste, a dnevno imaju skoro 300 pacijenata – kazao je Cvetanović.

Pre ovog talasa virusa u Opštoj bolnici je obezbeđen rezervoar kiseonika većeg kapaciteta kao i kiseonička mesta za sve krevete na Grudnom, Infektivnom i Onkološkom odeljenju. Leskovačkoj bolnici, koja sada ima i ulogu respiratornog centra, poslata je i dodatna oprema – mobilni rendgen, još pet respiratora i druga oprema.

Pacijenti sa negativnim PCR testom, a sa ambulantnom terapijom, biće premešteni, do potpunog oporavka, iz bolnice u Službu za palijativnu negu u Vlasotincu. Ova odluka je doneta sa ciljem rasterećenja niških i leskovačkih zdravstvenih ustanova.

Štab za vanredne situacije je nadležnim službama naložio rigorozne kontrole i pojačanu dezinfekciju, a građane pozvao da shvate ozbiljnost opasnosti koja ugrožava zdravlje stanovništva i da svoje kontakte svedu na neophodni minimum, uz primenu preporučenih protivepidemijskih mera. Svima je preporučeno i to da predstojeće slave obeleže u krugu porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)