NA CRNICI 7 NOVIH MOSTOVA: Švajcarska Paraćinu donirala 3,5 miliona evra za unapređenje odbrane od poplava i obnovu škola

Z. RAŠIĆ

16. 11. 2020. u 11:05

TOKOM narednih desetak dana će biti raspisan međunarodni tender za rekonstrukciju četiri pešačka mosta na reci Crnici, a krajem decembra ili početkom januara naredne godine i za velike drumske mostove.

НА ЦРНИЦИ 7 НОВИХ МОСТОВА: Швајцарска Параћину донирала 3,5 милиона евра за унапређење одбране од поплава и обнову школа

Foto Z. Rašić

Sa sedam novih prelaza, Paraćin će biti mnogo bezbedniji od poplava, mada je zaštita - regulacijom desetak kilometara reke - već podignuta na viši stepen.

Izgradnja je najavljena za proleće - zahvaljujući donatorskim sredstvima Vlade Švajcarske koja u Paraćin ulaže tri i po miliona evra - najviše u mostove, ali i u obnovu dve osmorazredne škole.

Pripreme za obezbeđivanje donacije su, inače, trajale godinama, a glavni nosilac "priče" je koordinator projekta i vršilac dužnosti načelnika opštinske Uprave za investicije Vladimir Janković.

- Mostovi su projektovani pod uslovima koje je diktiralo javno preduzeće "Srbijavode", nadležno i za Crnicu, kako bi se, posle rekonstrukcije, povećao protok vode. Zato će novi prelazi, i pešački, i drumski, biti podignuti na višu kotu u rasponu od 100 do 120 centimetara. Inače, međunarodne tendere za izbor izvođača raspisuje donator, odnosno

"VIZITA"

DA bi se neposredno uverili u trošenje donacije, Paraćin su posetili predsednik Nacionalnog veća Izabel More i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid koji su, posle razgovora sa opštinskim rukovodstvom, posetili obale Crnice i OŠ "Branko Krsmanović" u Sikirici, gde je u toku rekonstrukcija svih školskih objekata.

Sekretarijat za ekonomske odnose Vlade Švajcarske (SEKO) i prvi će se odnositi samo na pešačke mostove, za koje već imamo obezbeđene građevinske dozvole, odnosno odobrenu i spremnu dokumentaciju - kaže Janković.

Tender za dva drumska mosta, u ulicama Kralja Petra Prvog i Dragoljuba Jovanovića, očekuje krajem ove ili početkom naredne godine, a potom sledi nadmetanje za podizanje trećeg prečaza, kod "Čokolenda", za koji je pribavljanje "papira" znatno komplikovanije.

Inače, na proleće će se najpre rušiti postojeći i graditi pešački mostovi, što ne bi trebalo da bude naročito teško jer se radi o metalnoj konstrukciji koja se dovozi i postavlja na pripremljeni postament. Rekonstrukcija drumskih mostova je znatno zahtevnija, a kompletan posao trebalo bi da bude završen 2022.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri