DA LI STE ZNALI? Grob ovog narodnog heroja se nalazi u centru Vršca (FOTO)

J. J. BALjAK

15. 11. 2020. u 13:10

SPOMENIK Žarku Zrenjaninu predstavlja centralnu figuru u Ruskom parku u Vršcu, a da li ste znali da ispod njega leže i posmrtni ostaci ovog narodnog heroja, po kom je čak i najveći grad u Banatu dobio ime?

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ? Гроб овог народног хероја се налази у центру Вршца (ФОТО)

Foto: J.J. Baljak

Da, Zrenjaninovo grobno mesto nalazi se baš u centru Vršca i pored njega svakodnevno prođe na hiljade ljudi. Tu je sahranjen oktobra 1945. godine, uz sve vojne počasti i u prisustvu, kako pričaju njegovi rođaci, svih stanovnika tadašnjeg Vršca.

Foto: J.J. Baljak

Prenos posmrtnih ostataka Zarka Zrenjanina na lafajetu, 1945. godine

- Žarko je ubijen 4. novembra 1942. godine u vršačkom selu Pavliš, u epskom okršaju sa 800 pripadnika nemačke okupacione vojske. Njegovo izrešetano telo neprijatelji su prebacili u tadašnji Petrovgrad, na glavni trg, gde je tri dana stajalo za primer kako će proći svako ko im se bude suprotstavio. Potom je sahranjen na Bagljašu, na neobeleženom mestu, ali nije, kao što je bilo naređeno, prekriven živim krečom – objašnjava Dragoljub Đorđević, blizak rođak narodnog heroja.

Foto: J.J. Baljak

Ispod spomenika Žarka Zrenjanina, nalaze se njegove kosti

Tek je po završetku Drugog svetskog rata Žarkov otac Živa pronašao njegove posmrtne ostatke, koji su ekshumirani i vozom preseljeni u Vršac. Kovčeg je od železničke stanice do centra grada na lafajetu, gvozdenom postolju na kom leži top, vukla konjska zaprega.

Po odluci tadašnjih gradskih vlasti pohranjene su baš na trgu, koji je do oslobođenja nosio ime Adolfa Hitlera, a koji je u narodu i danas poznat kao Ruski park, jer je tu prethodno bilo sahranjeno nekoliko Crvenoarmejaca, palih za oslobođenje Vršca.

Žarko Zrenjanin Uča je, inače, rođen 1902. godine u vršačkom selu Izbište. Bio je prosvetitelj i vođa oslobodilačkog pokreta u Vojvodini. Nemci su ga zvali Crveni general i dugo su ga gonili kao najvećeg neprijatelja Trećeg rajha na tom području. Za narodnog heroja proglašen je 1944. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade