OTVORENA IZLOŽBA "VEK FILATELIJE": Subotički motivi na poštanskim markicama

J.L.

10. 11. 2020. u 16:17

U HOLU Otvorenog univerziteta u Subotici postavljena je izložba „Vek filatelije“ čiji je autor Ljudevit Vujković Lamić, kolekcionar i jedan od najbolji poznavalaca istorije poštanskog saobraćaja u našoj zemlji.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ВЕК ФИЛАТЕЛИЈЕ: Суботички мотиви  на поштанским маркицама

Foto: J.L.

Izložbom, koja obuhvata oko 70 ramova sa markicama, obeležen je vek filatelije u Subotici a predstavljene su i markice na kojima su bili subotički motivi poput Gradske kuće, Sinagoge, bunjevačke nošnje, krune od žita...

U Jugoslaviji je 1971. godine izašla prva marka sa motivom iz Subotice, sa ikonom Svetog mučenika Dimitrija, koja se nalazi u subotičkom naselju Aleksandrovo.

- Od posle Drugog svetskog rata do danas izdato je 17 serija markica, a među njima je 22 sa motivima iz Subotice – objašnjava Ljudevit Vujković Lamić.

– Društvo filatelista u Subotici osnovano je 1920. godine i postojalo do 1993. godine, a onda smo ušli i Društvo kolekcionarar. Od 1964. godine ja sam bio sekretar Društva filatelista, sva dokumentacija je ostala u mojim rukama i zato mi nije bilo teško da napišem knjigu o istoriji filatelije u Subotici i sačuvam od zaborava mnoge zanimljivosti. Ponosan sam što sam uspeo da otštampam knjigu u koloru jer su markice izlazile u boji.

Među izloženim markicama su i radovi subotičkih đaka koji su pobedili na konkursu koji raspisuje Radost Evrope.

-To su Vesna Tonković, koja je 1983. godine nacrtala sliku „Žeteoci“, a 2013. godine radovi Rite Kavai iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Noela Sarića iz OŠ „Sečenji Ištvan“ izabrani su da budu na markici povodom pola veka Radosti Evrope. To je velika čast za njihove škole i vaspitače, ali i za ceo grad, jer ne znam da li je ijedan grad dva puta bio pobednik ovakvog konkursa – ističe Vujković Lamić.

Od svoje treće godine Ljudevit Vujković Lamić sakuplja poštanske marke, koliko ih ima ne zna ni sam, ali taj broj premašuje pet hiljada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)