EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ČAČKU: Troje preminulo od korone

V. ILIĆ

10. 11. 2020. u 12:52

NA KOVID odeljenju čačanske bolnice u protekla 24 sata zabeležena su čak tri smrtna ishoda. Preminula je pacijentkinja iz Gornjeg Milanovca (54) i dvojica Čačana starosti 66 i 72 godine.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ЧАЧКУ: Троје преминуло од короне

Foto: V. Ilić

- Sa povećanjem broja prijema i pacijenata, menjaju se i kliničke slike, a jedan deo tih pacijenata koji je na bolničkom lečenju je pogoršanog zdravstvenog stanja, ti pacijenti idu prema respiratornoj slabosti. Jako zabrinjava podatak da smo imali tri smnrtna slučaja. Najmlađa je pacijentikinja iz Gornjeg Milanovca, rođena 1966. Drugi preminuli pacijeent rođen 1954. i treći 1948. godine. Relativno mladi, ali svi su imali prateće bolesti - kazao je dr Miroslav Sretenović, direktor Opšte bolnice u Čačku.

Respiratorni centar prebačen je u koronarnu jedinicu, a interno odeljenje u kovid sistem.

Čačanska bolnica je u hroničnom nedostatku osoblja, ali za sada uspevamo da pokrijemo crvenu zonu. Ako bi se broj obololelih drastično povećao, onda bismo baš imali problem – napomenuo je dr Sretenović.

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice trenutno su hospitalizovana 92 pacijenata, što je isti broj kao i juče u isto vreme. U protekla 24 sata primljeno je 12 pacijenata.

- Pojavili su se i novi testovi za antigen na koronu, senzitivni su isto kao i PCR, i juče od 61 testiranog, pozitivnih je bilo njih 30, što znači da virus ima dobru raširenost i da je prisutan u populaciji. Što se tiče samoizolacije, na području Moravičkog okruga su trenutno 204 osobe na merama samoizolacije, u Čačku 130, u Gornjem Milanovcu 68, u Lučanima dvoje i Ivanjici četiri osobe. Inspekcijska služba navodi da je tokom prošle nedelje bilo 130 inspekcijskih nadzora, od toga je šest pod merama i protiv njih se podnose prkršajne prijave. Policijska uprava je tri ugostiteljska obejekta verifikovala da su prekršila zabranu radnog vremena – kazao je rukovodilac Radnog tima za praćenje virusa korona dr Mihajlo Luković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a