ĐAKE JOŠ GREJU GREJALICE: Opština Alibunar konačno rešava problem grejanja u školi i vrtiću u Banatskom Karlovcu

J. J. BALjAK

02. 11. 2020. u 06:00

VIŠEGODIŠNjI problem sa dotrajalom kotlarnicom, koja toplotnom energijom napaja OŠ "Dušan Jerković" i PU "Poletarac" u Banatskom Karlovcu, počeo je da se rešava tek pre mesec dana, kada je postalo izvesno da će 290 osnovaca i 250 dece iz vrtića ostati bez grejanja tokom zime.

ЂАКЕ ЈОШ ГРЕЈУ ГРЕЈАЛИЦЕ: Општина Алибунар коначно решава проблем грејања у школи и вртићу у Банатском Карловцу

Foto J. J. Baljak

Nova lokalna samouprava je, na molbu direktora škole Dušana Bogdanovića, odmah obezbedila blizu šest miliona dinara za kupovinu novog kotla i rekonstrukciju same kotlarnice, koja je u toku.

Bogdanović kaže za "Novosti" da su godinama ukazivali na alarmantno stanje kotla, čija je upotrebna dozvola istekla još pre dve decenije, ali da dosad niko nije imao sluha za taj gorući problem.

- Dugo smo se dovijali uz pomoć štapa i kanapa. Međutim, pred početak ove grejne sezone videli smo da to više nije moguće - objašnjava Bogdanović. - Iako su sada radovi u toku, nastava se odvija nesmetano, jer učionice grejemo kaloriferima. Mada, i za to smo morali da se snađemo. Dovukli smo nove spoljne kablove, zato što je i školska instalacija stara i ne podržava toliku jačinu struje.

ZGRADA OD AZBESTA

JOŠ jedan veliki problem karlovačke osmoletke je i činjenica da je montažna školska zgrada iz 1968. godine napravljena od azbestnih ploča, čija je upotreba u EU strogo zabranjena, jer je utvrđeno da ima kancerogena svojstva. Zato roditelji i zaposleni smatraju da i to pitanje treba što pre da se reši.

Novac za ovaj kapitalni posao obezbeđen je od donacija dveju inostranih firmi, koje na teritoriji opštine Alibunar, kojoj Banatski Karlovac pripada, imaju vetroparkove - "Vindvižn Vindfarm" dao je 3,5 miliona dinara, a "Elisio" 2,2 miliona. Reč je realizaciji ranije potpisanog sporazuma, po kom investitori moraju lokalnoj samoupravi da uplaćuju određeni deo profita od rada tih vetroelektrana.

POMOĆ Zorana Bratić, Dušan Bogdanović i donatori , Foto Opština Alibunar

- Taj novac je najpre bio namenjen za komunalno opremanje, ali smo ga zbog hitnosti problema preusmerili karlovačkim obrazovnih ustanovama, jer su nam deca uvek na prvom mestu - kaže novopostavljena predsednica Opštine Zorana Bratić.

Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja novembra, s obzirom na to da se čeka da novi kotao stigne iz Italije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja