ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA KORITA RESAVE: Vrednost projekta 3.3 miliona evra, sprovela ga Austrijska razvojna agencija (FOTO)

Z. Gligorijević

29. 10. 2020. u 22:46

ZA VREME obilnih padavina, Svilajnčani više neće morati da se bude i dolaze do obala reke Resave da bi videli nivo vode, jer je rekonstrukcija korita, najbitniji projekat u svilajnačkoj opštini od 2014. godine, završena.

ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА КОРИТА РЕСАВЕ: Вредност пројекта 3.3 милиона евра, спровела га Аустријска развојна агенција (ФОТО)

Foto: SO Svilajnac

Radovi su izvedeni u okviru projekta Evropske unije „Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava“, čija je vrednost 3,3 miliona evra, koji su finansirali Evropska unija i Republika Austrija, a sprovodila Austrijska razvojna agencija. Projekat je obuhvatao radove na rekonstrukciji korita Resave u dužini od oko 6 kilometara u gradu i 5 kilometara u atarima sela Sedlare i Subotica. Kacelarija za javna ulaganja učestvovala je u rekonstrukciji vodotkova drugog reda i uređenju mostova u selima Troponje i Đurinac.

- Ovaj zid je pomogao da građani dobro spavaju, jer mi u Evropi ne volimo zidove, ali on ovde predstavlja odličan sistem za prevenciju od poplava. Iznos od 3,3 miliona evra deo je većeg paketa pomoći od 170 miliona evra koliko je Evropska unija dodelila Srbija nakon poplava 2014. godine – rekao je Nj.E. Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbije, koji je danas posetio Svilajnac.

Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac dodao je da Svilajnac ne bi mogao da se oporavi od posledica poplave 2014. godine da nije bilo Fonda solidarnosti EU, koji je u razne projekte uložio preko 10 miliona evra.

Završetku radova prisustvovali su i Adrijan Fajks, ataše za kulturu ambasade Austrije, Neda Maletić ispred Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Darko Janjić, rukovodilac tehničkog sektora u JP „Srbijavode”. Gosti su u gradskom parku zasadili drveće kao simbol prijateljstva i saradnje i podsetnik da je pošumljavanje izuzetno važno u vremenu klimatskih promena koje sve češće dovode do prirodnih katastrofa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri