OPERACIJA „BARBAROSA“ I DOPRINOS SRBA SAVEZNIČKOJ POBEDI: Predavanje Gorana Šarića na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V. N.

22. 10. 2020. u 08:51

POSLE velikog interesovanja publike za predavanja o transhumanizmu i osmanlijskom osvajanju Balkana, KCNS je priredio još jedno predavanje teologa i istoričara Gorana Šarića o temi koja intrigira svetsku javnost decenijama. Moderator je bio Željko Injac, glavni urednik sajta „Vidovdan“.

ОПЕРАЦИЈА „БАРБАРОСА“ И ДОПРИНОС СРБА САВЕЗНИЧКОЈ ПОБЕДИ: Предавање Горана Шарића на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Operacija Barbarosa bio je nemački kodni naziv za invaziju nacističke Nemačke na Sovjetski Savez tokom Drugog svetskog rata. Operacija je dobila ime po caru Svetog rimskog carstva Fridrihu Barbarosi.

Glavni cilj operacije bilo je brzo osvajanje evropskog dela Sovjetskog Saveza. Neuspeh Operacije Barbarosa je rezultirao porazom Trećeg rajha. Istočni front koji je Operacija otvorila bio je najveće bojište Drugog svetskog rata, sa najvećim i najbrutalnijim bitkama, velikim ljudskim gubicima i razaranjem. Nemačke snage su zarobile milione sovjetskih ratnih zarobljenika. Većina nije preživela. Preko milion sovjetskih Jevreja ubile su Ajnzacgrupe ili su stradali u gasnim komorama tokom Holokausta.

U Beogradu,27.marta 1941. godine dogodio se puč, kao posledica volje naroda da se odupre nacističkoj Nemačkoj. Najveći teret antifašističke borbe tokom rata su izneli Srbi, naročito nakon poziva koji je izneo Ante Pavelić da se Hrvatska pridruži napadu na Sovjetski savez.

Taj napad bio je okidač za pobunu i narod je plebiscitarno izašao na ulice. Puč u Beogradu odgodio je Hitlerove planove za Rusiju. Ne samo to – dve trećine ukupnih Hitlerovih planova odložio je puč u Beogradu na skoro četiri nedelje, tako da možemo reći da je srpski doprinos slomu Operacije Barbarosa skoro pa ključan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)