O ODNOSIMA SRBA I HRVATA U KRALJEVINI SHS: Predavanje Ognjena Karanovića na Jutjubu Kulturnog centra Novog Sada

VN

23. 09. 2020. u 08:21

PREDAVANjE istoričara Ognjena Karanovića na temu „Odnosi Srba I Hrvata U Kraljevini SHS 1928/29.godine – ubistvo Stjepana Radića" može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

О ОДНОСИМА СРБА И ХРВАТА У КРАЉЕВИНИ СХС: Предавање Огњена Карановића на Јутјубу Културног центра Новог Сада

Foto: KCNS

Karanović je predavanje započeo postavljanjem pitanja – koliku ulogu je atentat na Stjepana Radića odigrao u budućim dešavanjima sa Jugoslavijom. Predavač je potom govorio o političkoj sceni nakon smrti Nikole Pašića, te je u sklopu toga pojasnio i raslojavanje unutar Radikalne stranke, stav koji je zastupao kralj Aleksandar Karađorđević, a takođe je govorio o parlamentarnim izborima koji su prethodili ubistvu Stjepana Radića.

Pojašnjavajući ciljeve stranke Stjepana Radića, Karanović kaže: „I za njih je bio cilj, što ćemo kasnije čuti, jednostavno da ta jugoslovenska ideja i jugoslovenska država pomognu upravo hrvatskom narodu da izgradi samostalnu državu. To je srž sukoba između hrvatskih političkih elita sa jedne strane i srpskih stranaka, prvenstveno iz Beograda, sa druge strane."

U nastavku, autor je detaljno obrazložio šta se dogodilo u skupštini. Naime, predstavio je karakter Stjepana Radića koji je često izazivao na sukobe vređanjem vladajuće koalicije kojoj je pripadao i Puniša Račić. Zatim, Karanović je objasnio i koje su se još značajne ličnosti nalazile uz Stjepana Radića, te i da je tog dana (20.06.1928) Radić odlučio da ne govori i da je zapravo raspravu sa Punišom Račićem vodio Ivan Pernar.

Međutim, zbog nepodnošljive atmosfere na sednici i uvredljivih reči Ivana Pernara, Račić vadi revolver i, pored ostalih, ranjava Ivana Pernara i Stjepana Radića. Radić umire dva meseca kasnije zbog lošeg zdravstvenog stanja i posledica ranjavanja. Odgovorivši na pitanje sa početka, da ovaj događaj nije ubio Jugoslaviju, već samo narušio odnose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!