DUHOVNA PESMA LAPOVACA OSVOJILA DRUGO MESTO: Numera u srpsko-vizantijskom stilu

Z. Gligorijević

08. 10. 2020. u 13:32

PESMA „Raduj se Paraskevo“ osvojila je drugo mesto na izboru za najlepšu duhovnu pesmu TV „Hram“.

ДУХОВНА ПЕСМА ЛАПОВАЦА ОСВОЈИЛА ДРУГО МЕСТО: Нумера у српско-византијском стилу

Foto: Z. Gligorijević

Pesmu je napisao i komponovao Njegoš Stikić iz Lapova, koji na Bogoslovskom fakultetu u Grčkoj završava doktorske studije. Pesma je prvi put izvedena prošle godine povodom stogodišnjice crkve u Lapovu, posvećene ovoj svetiteljki.

- Numera je urađena u srpsko-vizantijskom, odnosno starom svetogorskom melosu, koji se neguje na Svetoj Gori. Melodija je „obojena“ karakterističnim instrumentima, među kojima su bubanj zvani tarabuka, karaterističan za balkansko-mediteranski kraj, i tambura karaduzen, zastupljena u Grčkoj i arapskom svetu, na kojoj ja sviram. Dakle, mislim da je autentički vizantijski crkveni melos našu pesmu za sada vinuo u sami vrh među pedesetak pesama koje su se izdvojile – navodi Stikić za „Novosti“.

On dodaje da je još od srednje škole maštao da za stogodišnjicu crkve nešto komponuje i da je srećan što mu se želja ostvarila. Ovaj vredan i duhovno veoma nadahnut Lapovac po završetku Teološkog fakulteta u Beogradu i master studija u Ženevi, dobio je stipendiju grčke pravoslavne crkve za doktorske studije. Tamo je već četiri godine, a kada bude dobio zvanje doktora teologije, želja mu je da se vrati u Srbiju i da se bavi crkvenom prosvetom u srednjoj školi ili na fakultetu ili da u nekoj od crkava bude rukopoložen u jereja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!