UDRUŽENJE “PEŠČANIK” IZ KRUŠEVCA: Žene vode 5 od 6 lokalnih samouprava, ali ih nema dovoljno na važnim pozicijama

S. BABOVIĆ

06. 10. 2020. u 07:39

UDRUŽENjE žena “Peščanik” iz Kruševca pozdravlja činjenicu da su žene na čelu 5 od 6 gradova u Rasinskom okrugu i izražava nadu da će nove predsednice opština i gradonačelnica Kruševca raditi u interesu svih građani i građanki i na unapređenju rodne ravnopravnosti.

УДРУЖЕЊЕ “ПЕШЧАНИК” ИЗ КРУШЕВЦА: Жене воде 5 од 6 локалних самоуправа, али их нема довољно на важним позицијама

Foto: S. Babović

Istovremeno,kako je saopšteno iz ovog udruženja,iskazuju iskazuju i zabrinutost zbog smanjenja broja žena na drugim važnim pozicijima.

- U Gradskom veću Kruševca je, na primer, u prethodnom sazivu bilo 30 posto žena naspram 70 posto muškaraca (odnosno 45 posto žena računajući, tadašnju i sadašnju gradonačelnicu i njenu zamenicu, koje su članice Veća bile na osnovu funkcije)- iznose u Udruženju žena.- U aktuelnom sazivu Veća, žene, ne računajući gradonačelnicu, čine 22 postočlanstva naspram 78 posto muškaraca.

U opštini Brus svih 5 članova Opštinskog veća su muškarci, a u Varvarinu, od 7 imenovanih, samo je jedna žena. Muškarac je na funkciji zamenika čelnice Kruševca i tri opštine, u kojima su do sada imenovani zamenici i muškarci, a čine ubedljivu većinu i među pomoćnicima čelnih lica u opštinama Rasinskog okruga.

- UŽ Peščanik nastaviće da prati zbivanja u oblasti rodne ravnopravnosti i položaja žena u okrugu putem ažuriranja Mape ženskih prava, koju smo 2017. promovisale kao alat za praćenje promena u zajednici u oblasti položaja žena i njihove bezbednosti-navodi se u saopštenju,gde se između ostalog napominju i očekivanja od lokalnih samousprava u smislu rana na unapređenju zaštite žena i dece sa iskustvom nasilja.

MIRKO MIHAJLOVIĆ-JEDINI PREDSEDNIK OPŠTINE

OSIM u Kruševcu,gde je reizbarana gradonačelnica Jasmina Palurović, žene vode i opštine Trstenik(Milena Turk), Varvarin(Violeta Lutovac), Brus (Valentina Milosavljević), Ćićevac(Mirjana Krkić),dok je samo u Aleksandrovcu, reizabran muškarac-Mirko Mihajlović.Svi čelnici lokalnoh samouprava su iz SNS-a.

 


 

Foto: S.Babović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)