ČUVA GRB I USPOMENU NA TASTA: Neobična fasada na kući Miroslava Minića (92), u selu kod Rekovca

Z. GLIGORIJEVIĆ

05. 10. 2020. u 13:45

MIROSLAV Minić (92) iz sela Bogalinac vlasnik je jedine kuće u rekovačkoj opštini na kojoj se nalazi grb Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca - davno postavljen da prkosi tadašnjoj komunističkoj vlasti.

ЧУВА ГРБ И УСПОМЕНУ НА ТАСТА: Необична фасада на кући Мирослава Минића (92),  у селу код Рековца

Foto Z. Gligorijević

Zgrada je, saznajemo, pripadala njegovom pokojnom tastu Konstantinu koji je iz ljubavi prema kralju Petru Prvom Karađorđeviću, u čijoj Gardi je služio vojni rok, na kući hteo da ima simbol tog vremena.

- Svedočio mi je o tome da je 1946, po naređenju glavnog komuniste u selu, morao malterom da premaže grb. I, tako je bilo sve do pre dvadesetak godina, kada sam ja odlučio da mu ulepšam poslednje dane života, pa sam strpljivo skidao deo po deo i "otkrio" grb - ponosno veli Minić, i naglašava da ni njegov otac nije voleo komuniste, pa je zbog njega pristao da se demobiliše, iako je bio dogurao do kapetana prve klase u nekadašnjoj PVO.

Minić Sada i kao oficir, Foto Z. Gligorijević

Kaže, to mu se godinama "obijalo o glavu", jer su ga redovno zvali na sve moguće vojne vežbe, čak i one od po dva meseca, a četiri godine je proveo i na radnoj akciji kao komandir brigade, pa se pita kako je sve to trpela njegova supruga Marice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)