„BRANKOVI DANI“ U DONJOJ MUTNICI: Skromno sećanje na narodnog heroja rođenog kod Paraćina

Z. RAŠIĆ

03. 10. 2020. u 22:53

U DONjOJ Mutnici, kod Paraćina, danas su održani 3. „Brankovi dani“, manifestacija posvećena narodnom heroju Branku Krsmanoviću, koji je rođen 3. oktobra u tom selu.

„БРАНКОВИ ДАНИ“ У ДОЊОЈ МУТНИЦИ: Скромно сећање на народног хероја рођеног код Параћина

Foto: Zavičajni muzej

Najpre je u dvorištu seoske škole, koja nosi ime ovog narodnog heroja, položen venac na njegovu spomen-bistu, a zatim je događaj nastavljen u Brankovoj rodnoj kući-muzeju, gde je održano predavanje „Život i delo Branka Krsmanovića“. Na istom mestu potom je otvorena izložba „Sto godina sećanja – Prvi svetski rat“.

Miloš Đurđević, član Organizacionog odbora manifestacije, ističe da su „Brankovi dani“ protekli ovog puta bez većeg okupljanja zbog pandemije kovida, a umesto dvodnevne manifestacije, organizovano je samo polaganje venaca, izložba i mali skup zbog predavanja.

Krsmanović je rođen 1915. godine u Donjoj Mutnici, studirao je agronomiju u Pragu, a početkom 1937. otišao je u Španiju, gde se borio protiv fašizma i stekao čin kapetana u Internacionalnoj brigadi. Po povratku u Jugoslaviju, nakon okupacije 1941. godine učestvovao je u formiranju prvih partizanskih odreda u Srbiji. Poginuo je avgusta iste godine na Kosmaju kao dvadesetpetogodišnjak.

Foto: Zavičajni muzej

Organizatori ovog događaja bili su paraćinski Zavičajni muzej i donjomutnička škola, pod pokroviteljstvom Opštine Paraćin.

Foto: Zavičajni muzej

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna