POMEN ZA VLADIKU MILUTINA: Patijrh Srpski Irinej gost Valjeva

V.Mitrić - B. Puzović

30. 09. 2020. u 13:40

PATRIJARH srpski Irinej sutra će posetiti Valjevo, potvrdio nam je episkop šabački Lavrentije i administrator Eparhije valjevske SPC, posle upokojenja episkopa Milutina.

ПОМЕН ЗА ВЛАДИКУ МИЛУТИНА: Патијрх Српски Иринеј гост Ваљева

Foto B. Puzović

Poglavar SPC će služiti pomen povodom šest meseci od smrti vladike Milutina, koji je bio na čelu ove eparhije od 2006. godine, kada je voljom i željom vladike Lavrentija, tadašnja Eparhija šabačko – valjevska podeljena na dva dela.

Pre toga, ovaj arhijerej je bio episkom zadužen za Australiju i Novi Zeland, čemu je predhodila njegova bogata monaška karijera u Manastoru Kaona, kod Šapca, a jedno vreme bio je arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj SPC.

Foto B. Puzović

Patrijarh Irinej dolazi u Saborni valjevski hram tačno posle četvrt veka, kada ga je osveštao patrijarh Pavle, sa vladikom Lavrentijem i drugim arhijerejima SPC.Hram je, odavno, osveštan, a upravo je u njemu postavljen i mermerni pod, što je delo lokalne valjevske vlasti, koja je, za te namene, izdvojila 13,5 miliona dinara.

U toku je i freskopisanje oltarskog dela tog jednog od najvećih i najlepših hramova u našoj SPC.

- Dolazka patrijarh je velika duhovna radost za sve nas – kaže vladika Lavrentije, koji je na arhijerejskoj dužnosti pune 53 godine. Narod voli da vidi svoga patrijarha, da uzme blagoslov od njega, da uživa u liturgiji koju on služi tako divno da je milina i da se sluša i gleda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!