OŽIVEO "SINGERCU" STARU 160 GODINA

B. Grujić

30. 09. 2020. u 09:47

MADA su sada retkost, do pre nekoliko decenija, nije bilo kuće u Banatu, naročito u selima,koja nije imala mašinu za šivenje.

ОЖИВЕО СИНГЕРЦУ СТАРУ 160 ГОДИНА

Foto: Info centar Žitište

Imućniji su koristili su čuvene  "Singerice", a oni sa manje para, verne kopije ove odlične i veoma popularne američke marke šivaćih mašina.


Danas, u eri trendovske, jeftine i svima dostupne odeće, šivaće mašine više nisu toliko popularne, Goran Šojić iz Žitišta, rešio je da od zaborava sačuva i restaurira porodičnu "Singericu", staru 160 godina.

Foto: Info centar Žitište

 

- Putem interneta, proučio sam njihovu istoriju i došao do zanimljivog podatka da osim matične fabrike u Americi,  ove mašine su se prema licenci proizvodile u celom svetu u stotinama i hiljadama serija, raznih oblika, kao kućne, industrijske, stone ili kao što je moja, sa livenim postoljem i prelepim gravurama - kaže Goran, uz napomenu da je porodičnu "kraljicu" staru 160 godina, restaurirao nekoliko meseci, dok nije ušao "u štos" i sada mu je za takozvano oživljavanje, mehaničke pipravke, izradu drvenih postolja, fioka i drugih radnji, dovoljno desetak dana.


Porodični dom Seke i Gorana Šojića u Žitištu, trenutno krase tri mašine za šivenje, osim pomenute iz 1860. godine, Goran je oživeo i "Singerice" iz 1915. i 1927. godine.

Foto: Info centar Žitište

 

-  Mašine koje sam "osvežio" pored lepog izgleda i dalje šiju, mada ne koriste se kao nekad, ali za sitne popravke garderobe su odlične - dodaje Goran Šojić i ponosno pokazuje serijske brojeve najmlađe mašine,  preko kojih je saznao da je proizvedena u Škotskoj 1927. godine.


MAŠINA IMA DUŠU SVE DOK JE OKRUŽENA LJUDIMA

Uz podršku supruge i prijatelja, Goran kaže da je greh lako se odricati i bacati stare stvari, pa tako i šivaće mašine, koje više nisu u modi, jer svaka stvar, po njemu, ima dušu, dok su oko nje ljudi.

Foto: Info centar Žitište

 

SAČUVAJTE USPOMENU NA BAKU I PRABAKU

Ako imate šivaću mašinu od  bake ili prabake, sačuvajte uspomenu, nemojte ih bacati, pronađite Gorana u Žitištu i on će Vam restaurirati "singercu" ili bilo koju repliku ove nekada popularne mašine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)