UGROŽENO PRAVO NA ZDRAVLJE: Diskusija u Vranju posle projekcije filma o problemima žena sa invaliditetom

J. S.

25. 09. 2020. u 18:16

ODBOR za ljudska prava Vranje, u partnerstvu Organizacije za podršku ženama sa invaliditetom „Iz kruga Vojvodine“ i u saradnji sa Udruženjem obolelih od multiple skleroze, organizovao je projekciju filma o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom i poteškoćama sa kojima se one susreću u Vranju prilikom ostvarivanja svog osnovnog ljudskog prava – prava na zdravlje.

УГРОЖЕНО ПРАВО НА ЗДРАВЉЕ: Дискусија у Врању после пројекције филма о проблемима жена са инвалидитетом

Foto J. S.

Film je pokrenuo pravu lavinu inicijativa za rešavanje brojnih problema sa kojima se suočavaju žene sa invaliditetom.

Kako bi ostvarile svoja seksualna prava i očuvale reproduktivno zdravlje – žene sa invaliditetom se susreću sa nizom barijera i izazova, počevši od arhitektonski nepristupačnih zdravstvenih ustanova, preko uskraćivanja seksualnog obrazovanja i nepristupačnih informacija, pa do ukorenjenih stereotipa o invalidnosti.

Nakon emitovanja filma prisutnima su se obratile: Suzana Antić Ristić ispred Odbora za ljudska prava Vranje, zamenica gradonačelnika Zorica Jović i sekretar Udruženja obolelih od multiple skleroze Gordana Stojanović.

Svi su se složili da pandemija korona virusa, kao pretnja celokupnom zdravstvenom sistemu, zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja stavlja pod dodatni pritisak, jer je pristup postojećim uslugama podrške i zdravstvene zaštite dodatno ograničen. Ali, svako ima pravo na pouzdane informacije i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kako u doba krize, tako i nakon nje, poručeno je sa debate u Vranju.

Emitovanje filma je pokrenulo i diskusiju o tome kako unaprediti pristup zdravstvenim pregledima u Domu zdravlja Vranje i u službi za ginekologiju i akušerstvo opšte bolnice Vranje, pre svega u uslovima pandemije COVID – 19.

Predstavnice žena sa invaliditetom su istakle problem nekoršćenja postojećeg hidrauličnog stola za ginekološke preglede žena sa invaliditetom, koji se u uslovima korona virusa nalazi u crvenoj zoni.

Na debati je rečeno da po proceni u Vranju živi oko 2.500 osoba sa različitim oblicima invaliditeta, a da žene čine 90% članova Udurženja obolelih od multiple skleroze.

Foto J. S.

Prisutni su pokazali spremnost na preduzimanju konkretnih mera za rešavanje iznetih problema i prepreka, što potvrđuje i najavljeno potpisivanje Protokola sa udurženjima i Zdravstvenim centrom Vranje za organizovani bezbedni ginekološki pregled i pregled dojke žena u uslovima korona virusa, kao i spremnost užeg rukovodstva grada Vranja na poboljšanju usluge “Pomoć u kući” na zahtev osoba sa invaliditetom.

U cilju unapređenja seksualnih prava i očuvanja reproduktivnog zdravlja žene sa invaliditetom, dogovoreno je da realizatori projekta i prvi saradnici gradonačelnika Vranje dostave urgeniciju Ministarstvu zdravlja za brže montiranje lifta u krugu Zdravstvenog Centra Vranje namenjenog osobama sa invaliditetom.

U PET OPŠTINA I GRADOVA

Emitovani film je deo projekta “Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava” koji organizacija … Iz kruga Vojvodine, a realizuje se uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA. Sprovodi se u pet opština u Srbiji: Kragujevac, Raška, Temerin, Užice, Vranje, a traje od aprila do novembra 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima