LISTANJE NEBESKIH KARATA: Tradicionalni astronomski kamp na Fruškogorju od 17. do 20. septembra

S.B.

15. 09. 2020. u 17:35

ASTRONOMSKI kamp na furškogorskom izletištu Letenka biće održan od 17. do 20. septembra uz učešće, kako organizatori iz Astronomskog društva „Novi Sad“ očekuju, 50 ljubitelja posmatrača neba.

ЛИСТАЊЕ НЕБЕСКИХ КАРАТА: Традиционални астрономски камп на Фрушкогорју од 17. до 20. септембра

Foto: Fejsbuk @Astronomski Kamp Letenka

Prvobitno je kamp sa tradicijom dugom dve decenije, bio planiran sredinom jula, što je standardni termin održavanja, ali je zbog pandemije virusa kovid 19, moralo da dođe do pomeranja datuma.

- Stekli su se uslovi da se naša manifestacija bezbedno održi uz, svakako, poštovanje svih bezbednosnih mera zaštite od infekcije korona virusa- kaže profesor dr Dušan Mrđa, predsednik AD „Novi Sad“.- Upravo zbog epidemiološke situacije očekujemo manji odziv, posebno gostiju iz zemalja u okruženju. Naša prednost je što se sve dešava na otvorenom prostoru, jer ćemo na taj način održati i predavanja, projekcije, radionice, razgovore, posmatranja i potrage za astronomskim objektima koji se vide u ovo vreme uz neizbežno „listanje nebeskih karata“.

Zanimljivo je da će neke od tema razgovora biti i “5G mreža – korist ili opasnost?”, “Astrofotografija – moderne tehnike”, “Planetarne misije pred nama - prikupljanje uzoraka sa Marsa, šta planira Kina…”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih