FALE UČITELJI POSLE ČASOVA: Veliko interesovanje za produženi boravak u školama

Lj.P.

10. 09. 2020. u 08:20

MEĐU roditeljima učenika prvih i drugih razreda osmoletki u Novom Sadu vlada veliko interesovanje za produženi boravak đaka u školama.

ФАЛЕ УЧИТЕЉИ ПОСЛЕ ЧАСОВА: Велико интересовање за продужени боравак у школама

Foto N. Karlić

Na to pravo imaju prvačići i učenici drugih razreda, a zbog epidemioloških mera organizovani su u grupama, ne brojnijim od njih 15.

U školama ističu da se zbog povećanog broja grupa suočavaju sa manjkom učitelja koji brinu o đacima u produženom boravku, ali da zasad nekako uspevaju da to reše, koristeći sav raspoloživ prostor. U OŠ "Jožef Atila", prema rečima Draga Utržana, njenog direktora, u produženom boravku od 8 do 16 časova imaju oko stotinu đaka, podeljenih u grupe.

- Vremenske prilike nam idu naruku, pa đaci više vremena provode napolju - kaže Utržan. - Činjenica je da sada zbog drugačijeg organizovanja imamo više grupa, a broj učitelja je ostao isti. Srećom, nastavnici iz viših razreda se javljaju da pomognu, tako da su sve smene u boravku pokrivene.

OBAVEZNE POTVRDE

RODITELjI zainteresovani da im deca budu u produženom boravku, gde rade domaće zadatke i uče, dobiju doručak, ručak i užinu, obavezni su da školi dostave potvrdu da su oboje radno angažovani na poslu, odnosno da ne rade onlajn od kuće, kao i broj telefona firme u kojoj su uposleni.

Školama je, kako objašnjavaju direktori, dozvoljeno da na taj način provere da li roditelji zaista imaju obavezu da svakodnevno odlaze na posao.

Identična situacija je i u OŠ "Kosta Trifković", gde je za produženi boravak prijavljeno 278 učenika prvih i drugih razreda, o kojima brine sedmoro zaposlenih. Za toliki broj dece, podeljene u grupe, kako kaže Milan Spasojević, direktor ove novosadske osmoletke, potrebno im je još desetoro zaposlenih. Molbe za prijem u dnevni boravak u školi su slali i roditelji učenika trećih i četvrtih razreda.

- Kolege se međusobno solidarišu i pomažu - predočava direktor Spasojević trenutnu situaciju. - Nastavnici koji imaju manji fond časova dobrovoljno se javljaju da dežuraju u produženom boravku i da rade sa đacima i organizuju razne radionice.

KO SI TI?

ZBOG obaveze da deca i zaposleni u školama nose zaštitne maske, dešavaju se i pomalo komične situacije, jer tako "opremljeni", jedni druge u boravku ne mogu da prepoznaju.

Objašnjavajući kako je produženi boravak, za koji je prijavljno 120 đaka, organizovan u OŠ "Vasa Stajić", direktorka Jasmina Pastonjicki kaže da imaju osam grupa i da su one podeljene na "A" i "B", što znači da, dok je jedna na nastavi, druga je u boravku i obrnuto.

Marija Dragaš, majka trojice dečaka, od kojih su dvojica osnovci, kaže da mlađi, prvak, može u boravak, dok je najstariji to prerastao, a najmlađi ide u vrtić.

- Nije se lako organizovati, ali mogućnost korišćenja produženog boravka mi znači-kaže ova Novosađanka. - Imamo dobro iskustvo sa najstarijim detetom koji je sada četvrti razred, tako da smo se i za prvaka odlučili da ide u boravak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)