ČEP ZA HENDIKEP: Devojčice iz Batulovca skupljale plastične čepove da bi pomogle drugima

I. Mitić

09. 09. 2020. u 15:57

SARA, Ivona, Andrea i Sofija, devojčice uzrasta od devet do 13 godina, šest meseci su skupljale plastične čepove od flaša bačenih na otpad kako bi dale svoj doprinos akciji „Čep za hendikep“ i tako pomogle osobama sa invaliditetom.

ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП: Девојчице из Батуловца скупљале пластичне чепове да би помогле другима

Foto: OU Vlasotince

Sve je počelo u njihovoj školi, ali su ove četiri devojčice bile uporne čak i kada je akcija zvanično prekinuta. Džakove sa čepovima koje su prikupile u sredu su predale Udruženju distrofičara i svima poslale poruku da su, iako imaju malo godina, veliki ljudi.

Foto: OU Vlasotince

- Trudile smo se da sakupimo što više zatvarača i da ih damo u humanitarne svrhe. Prvo smo ih skupljali u našem selu, a posle i u susednoj Konopnici. Nismo odustajale ni kada je akcija u školi prekinuta. Većina drugara nije želela da nam se pridruži. Bilo je i onih koji su nas ismevali. Govorili su nam da time ništa nećemo postići, ali mi nismo odustajale – ispričala je jedanaestogodišnja Andrea Stojiljković.

Osim što su pohvalili humanost ovih devojčica predstavnici Udruženja distrofičara su im, u znak zahvalnosti, doneli i prigodne poklone. Potpredsednik ovog udruženja Dragana Petrović je naglasila da će njihov gest doprineti boljem i lepšem odrastanju desetoro dece iz ovog regiona koja su obolela od mišićne distrofije. 

O SVOJIM MUKAMA ĆUTE

Iako su još uvek deca ove devojčice imaju i svoje muke, ali o njima nisu želele da govore. Pričljivije su bile kada je reč o hobijima kojima se bave. Sara igra fudbal, a Ivona je veoma talentovana za crtanje. Njene crteže je jedan akademski slikar ocenio neverovatnim. 

- Ova deca danas i nama odraslima drže lekcije. Njihova poruka nije u količini novca, nego u količini dobrote, ljubavi i saosećanja. Nisu odustajale od svoje namere ni kada je kretanje bilo ograničeno. Za njih jednostavno nije bilo prepreka – kazao je Slaviša Pešić, potpredsednik Saveta mesne zajednice Batulovce.

Lično im je ponudio pomoć, barem u prevozu zatvarača iz susednog sela, ali su mu se devojčice zahvalile rečima: „Ovo je naša priča“. Baš ova rečenica je Slaviši bila motiv da pozove medije i da na taj način pokaže široj javnosti kako četiri devojčice iz njegovog sela, osim odanosti prema prijateljima, povezuje još jedna lepa osobina – humanost. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)