ČAK 69 tona „tepih bombi“ iz 28 bombardera savezničke alijanse sručeno je 6. septembra 1944. godine na centar Leskovca. To je jedan od najtragičnijih i najtužnijih dana ovog grada kada je ostao, kako se procenjuje, bez najmanje dve hiljade stanovnika. Tačan broj stradalih nikada nije utvrđen. Saveznički bombarderi uništili su i 1.800 objekata u širem centru, a mnogi Leskovčani ostali su pod tim ruševinama.

Komentari (7)

Srboljub

06.09.2020. 18:47

Naravno, u "najnovijim" istraživanjima koja imaju zadatak da prekroje istoriju, nikad nisu krivi oni koji su bombardovali, palili i ubijali, već samo partizani, jedini pravi antifašistički pokret u Jugoslaviji. Biće da je Koča kriv i za bombardovanje 1999. godine.

Radnik

06.09.2020. 19:00

Лесковац и друге градовесу бомбардовали савезници четнуика, Американци. Генерал Дража Михајиловић је током 1942/43. упутио југословенској краљевској влади тридесет шест депеша којим је тражио бомбардовања Југославије и околних држава.

buki

06.09.2020. 23:07

@Radnik - Радник по пароли *Нека живи рад и труд, нека ради ко је луд", којју су ови брозови масовно експлоатисали, док је обесправљени сељак ринтао за петорицу?

milivoje

06.09.2020. 21:01

konstantin popovic je bio glavni molilac zaveznika za bombardovanje leskovca i drugih gradova srbije. to su istorijske cinjenice. a razlog je taj sto je leskovac bio centar tog dela srbije u preduzetnistvu, kulturi, poljoprivredi, tekstilnoj industriji, sportu itd. kad se takvi gradovi uniste onda ce se lako otvarati politicke fabrike i radnici ce zavisiti od plata koje odrede drugovi i drugarice. za te zasluge drug popovic je pre 3 godine dobio ulicu u centru beograda. da ga kojim slucajem ne zaboravimo. ljudinu!!?

Nikola

07.09.2020. 08:20

Ove slike je Vučić trebao Grenelu da ponese! Pa umesto milijarde za KIM da mu tražimo 200 milijardi dolara za sve zločine nad našim ljudima! Zvezi bili i biće!

Slavko

08.09.2020. 13:15

Stalno se zaboravlja da je posebnu srdžbu kod partizanskih heroja tog dana 06.09.1944. godine, kažu, izazvalo narodno veselje koje je počelo još od ranog jutra - slavio se 21. rođendan mladog kralja Petra II u izgnanstvu! Ovo mi je pričala moja majka koja je tada bila devojka - mladi su zaigrali i kolo u centru grada! A isto tako, da će bombardovanje biti strašno, ZNALI SU MNOGI - moja majka se seća da su tada poznate komunistilke porodice napustile grad par dana pre bombardovanja. Znali su i Nemci i Bugari - ni njih nije bilo u gradu. Moja mama kaže da su se avioni posle prvog, manjeg bombardovanja železničke stanice, vratili da bi sravnili ceo grad sa zemljom kao i brdo Hisar gde su ljudi po prećutnom dogovoru uvek pre toga bežali u zbeg. Ja se sećam da je Hisar bio sav razrovan bombama i dugo tokom šezdesetih godina. Sve gradske kuće su bila zavijene u crno, nema porodice koja nekog nije izgubila.Brat moje majke (15), sin jedinac njene tetke (20)...redom leže na Svetoilijskom groblju..