ĐACI I U - ZBORNICI: Oronuo stari deo OŠ "Vladislav Savić Jan" u Parunovcu kod Kruševca

S. BABOVIĆ

29. 08. 2020. u 18:12

ZBOG toga što je samo novi deo zgrade upotrebljiv za nastavu, a stari je sasvim propao i više nije bezbedan, učenici OŠ "Vladisav Savić Jan" u Parunovcu kod Kruševca će od 1. septembra biti u manjem prostoru, što u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji dovodi u pitanje i propisano održavanje fizičke distance.

ЂАЦИ И У - ЗБОРНИЦИ: Оронуо стари део ОШ Владислав Савић Јан у Паруновцу код Крушевца

Foto S. Babović

Nažalost, ravan krov na delu školske prokišnjava već pet godina, vlaga i buđ su dobrano "napali" kabinete, a sada se plafon iznad dve učionice dodatno urušio, pa više nema ni najosnovnijih uslova za boravak đaka.

A, da je situacija alarmantna bilo je jasno još pre dve godine, kada su i "Novosti" pisale o neophodnosti hitne sanacije ovog objekta...

- Obećanja su višegodišnja, a dalje od njih se nije mrdnulo, pa je sada kasno da se bilo šta učini za početak nastavne godine - kaže jedan od roditelja Miloš Šošić, podsećajući na to da je poslednji sasatanak sa zaposlenima u školi bio upriličen još tokom maja, kada je rečeno da će sanacija početi 1. avgusta.

Umesto neimara, međutim, stigla je samo odluka o tome da časovi za 229 učenika budu organizovani samo u novom delu škole i u - zbornici!

Foto S. Babović

- Kombinovani model nastave od 1. septembra to omogućava - kaže direktor škole Ivan Ilić. - Stari deo zgrade jeste propao i situacija je takva kakva jeste. Što se tiče rekonstrukcije, čekamo odgovor iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i saglasnost Vlade Srbije, pa je još nezahvalno da se govori o eventualnim rokovima za početak i završetak posla. Inače, projeket vredan 170 miliona dinara bi gotovo izvesno već realizovali, ali nas je sve zadesila još aktuelna epidemija.

Podsetimo, prvi projekat za rekonstrukciju je izrađen još 2014, ali se zbog neregulisanih imovinsko-pravnih odnosa izašlo iz programa nazvanog "Modernizacija škola" čiji je glavni investitor, ali i organizator tendera, bila Evropska investiciona banka. Onda je urađen novi projekat i potražen drugi finansijer...

U IGRI I POLITIKA

PREDSEDNIK Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, te jedan od roditelja čije dete pohađa ovu školu, Ivan Mandić, podseća na to da je rekonstrukcija zgrade tokom minulih pet godina često bila jedno od predizbornih ovećanja, ali uzalud.

Iz Gradskog odbora SNS odgovaraju da je stari deo objekta sagrađen 1967, a novi 1987, otkad nije bilo ulaganja, ali je krov više puta saniran. Sada projekat podrazumeva rekonstrukciju zgrade, uređenje dvorišta, uz izgradnju atletske staze i sportskih terena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)