MALI STAPAR UZDANICA TURIZMA: Sivčani pokazali koliko im je stalo da sačuvaju oazu prirode na obalama bačkih kanala

Z. Rajić

25. 08. 2020. u 18:11

NA obalama Velikog i Malog bačkog kanala smešten je Mali Stapar, naselje sa svega dvadesetak kuća, koje MZ Sivac, u čijem se sastavu nalazi, nastoji da, uz podršku Opštine Kula i JVP "Vode Vojvodine", pretvori u turističku destinaciju.

МАЛИ СТАПАР УЗДАНИЦА ТУРИЗМА: Сивчани показали колико им је стало да сачувају оазу природе на обалама бачких канала

Foto Z. R.

Koliko im je stalo da sačuvaju i promovišu ovu oazu prirode, koja je i dragulj vodoprivredne baštine, pokazali su  proteklog vikenda aktivisti MO SNS u Sivcu, koji su sproveli veliku akciju čišćenja bankina na putu Sivac - Mali Stapar, kao i čišćenje samog zaseoka. Učesnici akcije bili su i predsednik SO Kula Boban Damjanović i narodni poslanik Velibor Milojičić, obojica Sivčani.

- Mali Stapar je velika razvojna šansa Sivca i kulske opštine. Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture proglasio je Mali Stapar za kulturno-istorijski spomenik. Mnogo toga je urađeno da ovo naselje postane turistički centar, ali predstoji još mnogo posla kako bi se iskoristili svi potencijali ovog izletišta - rekao je Milojičić.

JVP "Vode Vojvodine" rekonstruisalo je stari mlin i zgradu Tehničke direkcije na prevodnici kod Malog Stapara. Prevodnica je jedina od četiri na VBK koja je u funkciji, a mlin je jedini od njih pet duž Kanala, koji je zadržao autentični izgled iz 1848. godine, kada je sagrađen. Upravo oko ovih građevina, koje su pratile postanak VBK, nastao je Mali Stapar, naseljen do Drugog svetskog rata Podunavskim Švabama.

Međunarodna konferencija o kanalima uvrstila je Mali Stapar u 100 najperspektivnijih destinacija u Srbiji. Njegova fotografija krasila je naslovnu stranu prospekta kojim se u svetu propagira kanalski turizam.

Celo naselje je kulturno-istorijski spomenik / Foto Z. R.

- Nedavno su na Malom Staparu bili predstavnici "Voda Vojvodine", s kojima smo razgovarali o izgradnji vikend-naselja prekoputa spomenika Carica, podignutog na mestu gde je 1872. godine od VBK počeo da se kopa Mali bački kanal. U planu je i da se na Malom Staparu uredi kupalište i renovira zgrada nekadašnje četvorogodišnje škole, koja bi ubuduće mogla da služi za održavanje škole u prirodi i eko-kampova - rekao je Milojičić.

POMIRENE POLITIČKE RAZLIKE

AKCIJA uređenja Malog Stapara i pet kilometara dugog lokalnog puta od Sivca do ovog naselja bila je prvi poduhvat novoimenovanog sekretara MZ Sivac Milenka Rajića. Zanimljivo je da je lokalpatriotizam nadjačao političke razlike, pa su se akciji vladajućeg SNS u Sivcu priključili i članovi opozicione GG "Kritična masa".

Akcija čišćenja na putu Sivac - Mali Stapar / Foto T. T.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!