Prečistač nema vode za čišćenje

Z. Rajić

23. 07. 2020. u 10:45

IAKO su dve susedne opštine formirale zajedničko Javno preduzeće "Prečistač Vrbas - Kula" za upravljanje Centralnim postrojenjem za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu, rukovođenje ovim objektom, najvećom ekološkom investicijom EU u Srbiji (vrednom 23 miliona evra) povereno je stranoj kompaniji Veolia Water Solutions and Technologies, odnosno njenom ogranku "Veolija Srbija".

Пречистач нема воде за чишћење

Foto Z. Rašić

Predsednik Privremenog organa opštine Vrbas Milan Glušac rekao je za "Novosti" da je "Veolija" preuzela brigu o CPPOV na sugestiju Vlade Srbije, neposrednim pregovaranjem sa vrbaskom lokalnom samoupravom.

- Za funkcionisanje CPPOV potrebna su velika sredstva, koja lokalna samouprava nema, kao ni dovoljno iskustva da vodi ovu ogromnu tehničko-tehnološku celinu. "Veolija" je zadužena za uhodavanje i održavanje postrojenja, kao i za obučavanje stručnjaka koji će kasnije, u okviru JP "Prečistač Vrbas - Kula", naslediti upravljanje objektom - rekao je Glušac.

PRIKLjUČENjE ČETIRI SELA

GLUŠAC ističe da je republička vlada izdvojila 50 miliona dinara za rad CPPOV, a Pokrajinska 20 miliona za izgradnju kanalizacione mreže u Bačkom Dobrom Polju. Kancelariji Vlade RS za upravljanje javnim ulaganjima predata je dokumentacija za dobijanje podrške da se na postrojenje priključe i ostala četiri sela u vrbaskoj opštini.

- Više instance trebalo bi da apeluju ili nateraju da se na CPPOV poveže i industrija, jer se čišćenju VBK neće pristupiti dokle god postoji i samo jedan zagađivač ovog vodotoka - naglasio je Glušac.

Centralno postrojenje u Vrbasu izgrađeno je s ciljem da se prečišćavanjem otpadnih sanitarnih i industrijskih voda zaustavi zagađenje Velikog bačkog kanala (VBK). Postrojenje, koje čine linije za prikupljanje voda i neutralisanje mulja, pušteno je u pogon nedavno, ali radi sa manje od 30 odsto kapaciteta, jer su na njega prikopčane samo kanalizacije u Crvenki, Kuli i Vrbasu, ali ne i domaćinstva u vrbaskoj opštini i industrijski pogoni.

Foto G. M.

- Na filtere stiže dnevno oko 7.000 kubika vode, čiji kvalitet posle prerade odgovara najvišim standardima. Iz mulja se proizvodi biogas za tehnološko zagrevanje, a postoji mogućnost da se iz taloga dobija i električna energija - naveo je stručnjak "Veolija Srbije" Brane Milenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)