NOVO SELO MEĐU KORICAMA: Jadar u Mačvi, Mačva u Jadru

V. Mitrić

22. 07. 2020. u 14:17

DR VETERINARSKE medicine Milojko Urošević, posle odlične monografije o Varoš Lešnici, kod Loznice, objavio je i knjigu o susednom Novom Selu, koje se u drevna vremena zvalo Vrbovac, po mnogim vrbama koje je imalo kraj Drine, a koje mnogi označavaju kao Jadar u Mačvi ili Mačvu u Jadru.

НОВО СЕЛО МЕЂУ КОРИЦАМА: Јадар у Мачви, Мачва у Јадру

Foto: V. Mitrić

Po rečima autora „brdoviti Jadar, plodna ravna Mačva, blago zatalasana Pocerina i Drina, eto to je Novo Selo“.Zvanično, ovo lepo selo pripada administrativno Loznici i, po mnogo čemu, više Jadru, nego Mačvi, čiji  uticaj, ipak, nije nezamerljiv.

- Jadrani su bistri. Hitri, žene ne teraju da rade na njivi, kao većina Mačvana, tako da se Mačvanke ne brane kad se udaju u Jadar  -kaže Urošević, koji je opisao ovo selo, znamenite događaje u njemu i ljude od najranijih do današnjih dana.

- O Novom Selu, kom su blizi i legendarni Cer i Vidojevica, su pisali, pored ostalih, Vuk Karadžić, geograf profesor dr Borivoje Milojević, Milan Milićević, Joakim Vujić. 

Urošević je pobrojao sve kulture u nekoliko milenijuma pre nove ere, koje su bila na ovom prostoru.Podseća na oslobođenje Jadra o Turaka 18. marta 1807. godine, posle oslobođenja Beogradske tvrđave, kada je Novo Selo već bilo slobodno u slobodnoj Mačvi.

Sa vojskom je, ovde, često prelazi „srpski Homer“, Filip Višnjić, a posebno znameniti domaćin i trgovac, rodoljub i čovekoljubac iz Bijeljine, knez Ivo od Sembetije(Ivan Knežević), koji je dao svo svoje imanje za oslobađanje od Turaka meštana Novom Selu susednog mesta Donji Dobrić, kod Loznice.

Ovuda je još davne 1910. prugom „jurio“ 20 kilometara na čas voz sa putnicima, robom i stokom.U Novom Selu je čuveni dr Arčibald Rajs pisao o  zločinima nad Srbima, u Prvom svetskom ratu, gde je istakao da su „najgori bili Hrvati i Mađari“.

U knjizi su naglašeni meštani koji su pronosili ili pronosle slavu svojim uspesima poput košarkašive Aleksandre Crvendakić, mr Jasminke Jeletić(Isaković), diplomiranog farmaceuta Ranka Isakovića,  dr Zore Naumović(Despotović),akademskog slikara i vajara svetskog glasa Ostoje Gordanića Balkanskog, Milenka Vujića, Vidoja Karapandžića, Milorada Crvendakića, dr Marka Isakovića, Cvetina Gordanića, dr Olgice (Novaković) Lazarević, pukovnika profeora Milana Lazarevića, Ljubiše Petreševića, Mihaila Rajičića, Gordana Vujović(Gajić), Milek Lučić, hadži Ivana Alvirovića, Voje Gordanića, Cvetka Krstića, Milisava Adakalića Čardaka, Darinke Rajičić, dr Živanke Bojić…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?