Rigorozno protiv korone: Kraljevčani uputili predlog mera za suzbijanje širenja zaraze

G. Ćirović

30. 06. 2020. u 15:46

Na preporuku Zavoda za javno zdravlje, a usled pogoršanja epidemiološke situacije na teritoriji Kraljeva registrovanjem 30 novoobolelih u proteklih 48 sati sa jednim smrtnim ishodom, i sa trendom pogoršanja, gradski Krizni štab je utvrdio predlog mera i preporuka za suzbijanje širenja kovid-19 i uputio ih resornom ministru, Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i državnom Kriznom štabu na usvajanje.

Ригорозно против короне: Краљевчани упутили предлог мера за сузбијање ширења заразе

Foto: G. Šljivić

Predložena je zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, kao i organizovanje svih vrsta svečanosti. Ograničava se rad ugostiteljskih objekata, a predlaže se radno vreme od 7 do 20 sati, uz to da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje uz poštovanje distance od 2 metra između stolova i uz poštovanje mera lične samozaštite. Predložena je i zabrana rada otvorenih bazena, spa i velnes centara.

U svim obrazovnim ustanovama odlažu se sva okupljanja, a prijemne i druge ispite, kao i upis učenika potrebno je organizovati uz primenu svih mera zaštite. U javnim ustanovama, preduzećima, bankama, poštama, trgovinskim objektima i kladionicama obavezno je nošenje maski ili vizira uz redukovanje broja ljudi na određenom prostoru.

Rad tržnih centara je moguć uz poštovanje zabrane okupljanja ljudi, uz obavezno poštovanje fizičke distance u lokalima i drugim objektima. U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitne maske, a broj i raspored putnika u vozilu treba da omogućava propisanu udaljenost među njima od najmanje jednog metra.

Foto: G. Šljivić

Tekst potpisa

Preporuka roditeljima je da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako radne obaveze roditelja to ne dozvoljavaju. U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do pet osoba. Ne preporučuje se boravak u grupi koju čini više više od pet osoba, osim ako ne žive u istom domaćinstvu.

 

U verskim objektima i prilikom verskih obreda neophodno je sprovoditi sve mere lične zaštite, a rad kozmetičkih, frizerskih i salona lepote, kai i teretana organizovati uz sprovođenje svih mera zaštite od strane zaposlenih.

Osim toga preporučena je i što češća dezinfekcija u svim objektima javne namene, kao i u stambenim zgradama bar jednom dnevno.

Foto: G. Šljivić

Tekst potpisa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade