MAJSTORIJE S RELJEFOM U BAKRU: Unikati Milana Petkovića iz Kruševca na vašaru u Paraćinu

Зорана Рашић
Zorana Rašić

08. 05. 2024. u 11:21

PENZIONER Milan Petković iz Mudrakovca kod Kruševca već godinama pravi jedinstvene magnete u bakru koje, tvrdi, osim njega niko u Srbiji ne pravi. Izrađuje, takođe, kopije ikone Bogorodice Trojeručice iz Hilandara, u dve veličine, kao i ikone različitih drugih svetaca, sve što narod poželi, po narudžbini.

МАЈСТОРИЈЕ С РЕЉЕФОМ У БАКРУ: Уникати Милана Петковића из Крушевца на вашару у Параћину

Foto: Z. Rašić

Unikatne Petkovićeve radove zapazili smo na Đurđevdanskom vašaru u Paraćinu, a u pitanju je jedinstveni stari zanat u Srbiji - reljef u bakru.

- Ovakve radove ljudi pogrešno nazivaju bakrorezom, ali on se ne radi kod nas već dvesta godina. To je jedna stara tehnika koju skoro niko ne zna osim onih koji je izučavaju na likovnoj akademiji. A u ovom svom zanatu ja sam samouk. Moj veliki problem je što se do bakra sada dolazi veoma teško. Valjaonica u Sevojnu više ne radi, pa je nabavka prava muka. Dovijam se kako znam, malo iz Turske, malo iz Grčke. Ranije sam bakarnu foliju kupovao iz Ukrajine, ali sada je tamo rat - priča, za "Novosti", Petković.

Foto: Z. Rašić

 

Skupa zanimacija

OVIM starim zanatom sagovornik "Novosti" iz Kruševca počeo je da se bavi iz hobija, ali je ubrzo shvatio da je ta zanimacija skupa. Da bi radio ikone i krupnije stvari "sebi za dušu", morao je bar malo da vrati uloženo. Tako je počeo da izrađuje magnete.

Foto: Z. Rašić

Reljef u bakru u Srbiji, po njegovim rečima, malo je kome poznat i retko ko zna koliko to vredi. Svaki rad je unikat. Cena magneta je 300 ili 400 dinara, zavisno od veličine i motiva. Magneti najlakše i dobiju kupca. Staklom zaštićene ikone su drastično skuplje. Često koštaju i više od sto evra, pa su kupci uglavnom oni koji rade u inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!