DUŠA UTKANA NA LJUSCI: Tradicionalno farbanje jaja za Vaskrs u Velikoj Hoči i Orahovcu pomoću voska i šaraljajke

Dragana ZEČEVIĆ

03. 05. 2024. u 06:45

PRED najveći i najradosniji pravoslavni praznik Vaskrs, u srpskim domovima u Orahovcu i Velikoj Hoči, enklavama na jugu Kosmeta posebno je svečano.

ДУША УТКАНА НА ЉУСЦИ: Традиционално фарбање јаја за Васкрс у Великој Хочи и Ораховцу помоћу воска и шараљајке

dragana zečević

Mlade devojke i žene nastavljaju sa tradicionalnim oslikavanjem jaja posebnom tehnikom iscrtavanjem šara voskom koje se izvodi posebnom spravom koju meštani zovu šaraljajka.

- Jaja se u Velikoj Hoči i Orahovcu farbaju na Veliki četvrtak, a počinju da se šaraju četvrte sedmice vaskršnjeg posta, odnosno na sredoposnu sredu - pričaju nam domaćice iz Velike Hoče, dok objašnjavaju da jaja šaraju tehnikom koja je zastupljena vekovima unazad.

Tom tehnikom su, kažu, šarale njihove majke i bake.

- Šaraljajka predstavlja starinu. Čine je levak od bakra koji u stvari predstavlja kljun spravice i koji se obavija pamučnim koncem uz drvo, a oko nje je vosak koji se zagreva na sveću. Tako da vosak izlazi kroz taj levak ili kljun i jaje se šara na takav način - priča nam Velinka Radovanović iz Orahovca, majka devojčice Pavline, poznate po izvođenju narodnih i etno pesama.

Motivi koji se iscrtavaju na jajima su, kako nam pojašnjava, različiti. Oslikavaju se detalji iz prirode, cveće, listovi, ptice ali i detalji sa ikonostasa kao i motivi sa odežda sveštenika...

Strašnik sa krstom

PRVO jaje koje se ofarba na Veliki četvrtak koje se obično zove čuvarkuća u Orahovcu i Velikoj Hoči nazivaju "strašnikom". Postoji verovanje da to jaje čuva zdravlje i domaćinstvo od straha. Na tom prvom jajetu išaran je krst, a sva jaja se u ovim sredinama potom farbaju crvenom bojom koja simbolizuju nevino prolivenu Hristovu krv.

- Domaćice se utrkuju čije će jaje da bude lepše oslikano i jedinstvenije. Ocrtavanje jaja je zapravo umetnost i veština, ali i trud jer je za šaranje jednog jajeta potrebno najmanje desetak minuta - objašnjavaju nam žene iz Orahovca koje posebno drže do tradicije i vere i koje je na svojim ognjištima održala vera u jačinu svetinja koje ih okružuju.

Zato kažu da u oslikavanje jajeta unose i deo svoje duše, deo svojih misli, osećanja i nadanja... Pre svega utkaju nadu u slobodu za svoj narod na Kosovu i Metohiji i njihove porodice koje u Orahovcu i Velikoj Hoči žive u svojevrsnom getu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao