POČELA NEDELJA IMUNIZACIJE: Zaštita od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom

I. M.

22. 04. 2024. u 14:15

Devetnaesta „Nedelja imunizacije“ obeležava se pod sloganom „Zaštita generacija“, a ima za cilj da se svim osobama, ma gde živele, omogući podjednaka dostupnost vakcina za sprečavanje bolesti i komplikacija.

ПОЧЕЛА НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ: Заштита од болести које се могу спречити вакцинацијом

Foto: I.M.

Ovim povodom Centar za kontrolu i prevenciju bolesti leskovačkog Zavoda za javno zdravlje pozvao je sve roditelje, posebno iz marginalizovanih grupa i romske populacije, da iskoriste mogućnost da se jave izabranom lekaru i vakcinišu svoje dete i bez zdravstvene knjižice.

Održavanja kontinuiteta u sprovođenju nacionalnog programa imunizacije ima prioritet koji ni na koji način ne sme biti ugrožen. Dostizanje i održavanje kolektivnog imuniteta populacije protiv zaraznih bolesti vakcinacijom je suština zajedničkih napora u svim zemljama sveta.

U 2021. godini prosečan obuhvat vakcinama, na globalnom nivou, protiv 11 bolesti iznosio je 71 odsto što je blizu devet puta više u odnosu na 1980. godinu, ali je daleko od neophodnog obuhvata od 95 odsto.

Procene su da će se, tokom ove decenije, imunizacijom prevenirati 51 milion smrtnih ishoda, da će vakcinacijom protiv morbila biti spašeno blizu 19 miliona, a protiv hepatitisa B 14 miliona života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)