“SRPSKA KONTROVERZIJA“ NAPUNILA SALU: Održana promocija knjige Vladimira M. Ristića u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

10. 04. 2024. u 16:26

- KNjIGA „Srpska kontroverzija" najvećim delom je porodična istorija, ali je u njoj sadržana i želja da kroz tu istoriju prikažem i burnu istoriju srpskog naroda na ovim prostorima – rekao je Vladimir M. Ristić, autor ove knjige, čija je promocija održana u jagodinskoj Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“.

“СРПСКА КОНТРОВЕРЗИЈА“ НАПУНИЛА САЛУ: Одржана промоција књиге Владимира М. Ристића у Јагодини

Foto:jagodinska biblioteka

Venko Andonov, recenzent i urednik knjige, dopisni član Makedonske akademije nauka i umetnosti rekao je da je Ristićeva knjiga koja je „praktično, u maniru ruskih klasika, ali i savremenih tendencija, ispričala istoriju Srbije kroz sagu o dve porodice, istoriju koja traje od turskih vremena do druge decenije 21. veka”. Andonov je povukao paralelu između Vladimira Ristića i Karla Popera. “Obojica, verovatno i ne znajući ništa jedan o drugome, govore isto: ako je ovo oko nas rezultat celokupne istorije ljudskog roda, onda je ta istorija umnogome besmislena”, dodao je recenzent.

Jagodinski glumac Petar Peca Mitić čitanjem odlomaka maestralno je dočarao psihu junaka koja se često iskazivala bogatim, mekim i toplim južnjačkim dijalektom.

Inače, Vladimir M. Ristić, sin čuvenog jagodinskog profesora književnosti Mike Ristića, u profesionalnom smislu nije pošao stopama svoga oca. Rođen u Jagodini 1954. godine, diplomirao je fiziku na Beogradskom univerzitetu, a na kragujevačkom Prirodno-matematičkom fakultetu bio redovni profesor. Ipak, ostvario je zapaženu spisateljsku karijeru. Objavio je zbirku pripovedaka „Teodikeja" i romane: „Pulsiranje senki", „Nebeski bik" i „Tajna tanga", kao i jednu knjigu na engleskom koja se bavi filozofskim temama „Zeno and Galileo". Aktivan je u beletrističkoj, stručnoj i kulturnoj periodici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave