SKUPŠTINA GRADA USVOJILA PLAN GENERALNE REGULACIJE PROSTORA OD 470 HEKTARA: Novi SAD se širi u Srem

Z. GRUMIĆ

09. 03. 2024. u 07:00

ODLUKOM o izradi Plana generalne regulacije Mišeluka, sa Ribnjakom, Skupština grada odobrila je proceduru za izgradnju modernog naselja na tom prostoru površine oko 470 hektara. Shodno viziji novosadskih urbanista, tokom narednih desetak godina, upravo tu trebalo bi da "nikne" naselje za skoro 15.000 stanovnika.

СКУПШТИНА ГРАДА УСВОЈИЛА ПЛАН ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ПРОСТОРА ОД 470 ХЕКТАРА: Нови САД се шири у Срем

Z. Grumić

Pomenutim urbanističkim planom za Mišeluk i Ribnjak, konkretno, obuhvaćen je prostor kraj desne obale Dunava - na sremskoj strani grada - koji uključuje i kompleks zdravstvenih instituta u Sremskoj Kamenici.

Pruga

PROSTORNIM planom područja posebne namene "Fruška gora" predviđena je rekonstrukcija trase nekadašnje lokalne pruge Petrovaradin-Beočin i njena transformacija u turistički pravac "Zelena staza" - namenjen za takozvana nemotorna kretanja. Cilj je ekološko povezivanje Petrovaradina, Sremske Kamenice, Ledinaca, Rakovca i Beočina, odnosno naselja na desnoj obali Dunava.

- Uslovi i smernice za uređenje obuhvaćenog područja definisani su prostornim planovima za područje posebne namene "Fruška gora" i za specijalni rezervat prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit", kao i Generalnim urbanističkim planom Novog Sada do 2030. - navedeno je u skupštinskoj odluci.

Na osnovu konceptualnog okvira uređenja tog izuzetno atraktivnog prostora, koji je upravo na javnom uvidu u Gradskom zavodu za urbanizam, može se zaključiti da je najveći deo namenjen stanovanju, u zonama Mišeluk i Trandžament, dok je u zoni ukrštanja državnog puta i glavne mišelučke saobraćajnice predviđena izgradnja - heliodroma.

Planirane su, takođe, i parkovske površine, turistički i sportsko-rekreativni sadržaji, zaštitno zelenilo... Novo naselje koje bi - kako se čulo tokom skupštinske rasprave - trebalo da bude svojevrsni "grad u gradu", imaće još škole, vrtiće, objekte zdravstvene i socijalne zaštite, ustanove kulture, druge javne službe... A, čitav kompleks Ribnjaka biće parkovska površina.

Novosadski JP "Urbanizam" plana za područje Mišeluk-Ribnjak treba da izradi u naredna četiri meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)