RAM BLIŽI TURISTIMA: Podunavska tvrđava kod Velikog Gradišta do kraja godine dobija međunarodno pristanište

D. NOVKOVIĆ

13. 02. 2024. u 07:00

SRBIJA će tokom ove godine dobiti tri međunarodna putnička pristaništa, među kojima će jedno biti u podunavskom naselju Ram, nedaleko od Velikog Gradišta.

РАМ БЛИЖИ ТУРИСТИМА: Подунавска тврђава код Великог Градишта до краја године добија међународно пристаниште

D.N.

Kako je najavljeno iz Agencije za upravljanje lukama - uz podatak da je našu zemlju lane sa brodova posetilo više od 180.000 turista - rast broja putnika koji stižu rekama znači i povećanje prihoda, pa se očekuje da će direktni i indirektni prihodi od kruzinga ove godine iznositi oko 10 miliona evra.

Pristanište u Ramu gradiće se podno srednjovekovne tvrđave koju su Turci podigli 1483, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog (1430-1512). Posle obnove realizovane u pet faza, uz ulaganje 1,5 miliona evra, atrakcija na obali Dunava za posetioce je otvorena u martu 2020. S obzirom na to da se radi o veoma značajnom utvrđenju, koje obiluje i arheološkim iskopinama, pa privlači oko 60.000 gostiju godišnje, otvaranje novih infrastrukturnih kapaciteta - kao prioritet - prepoznali su i država, i ovdašnja lokalna samouprava, koja planira upotpunjavanje turističke ponude čitavog Donjeg Podunavlja.

Podsetimo, Ramsko pristanište biće četvrto na Dunavu, u Braničevskom okrugu. U martu 2022, jedno je otvoreno i u Kostolcu, a za njegovog operatera izabran je arheološki park "Viminacijum", koji svake godine posete brojni turisti sa više kontinenata. Već duži niz godina, pristanište postoji i u Velikom Gradištu, ali najviše turističkih brodova - godišnje i više od 200 - zaustavlja se kod Golubačkog grada, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Marina

OSIM pristaništa u Ramu, Veliko Gradište će na Dunavu dobiti i savremenu marinu za čamce i jahte. Ugovor za izgradnju u blizini Srebrnog jezera potpisan je u februaru prošle, a do kraja ove godine trebalo bi da bude i realizovan. Radove zajednički finansiraju lokalna samouprava i Ministarstvo turizma, koje je za te namene izdvojilo tri miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)