UBIJENO JE OKO 4.000 JEVREJA: Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

26. 01. 2024. u 15:01

PREDSTAVNICI Grada Novog Sada i Jevrejske opštine danas su, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta 27. januara, položili vence i cveće kraj spomenika novosadskim Jevrejima nastradalim u Drugom svetskom ratu od nemačkih nacista i njihovih kolaboracionista širom Evrope.

УБИЈЕНО ЈЕ ОКО 4.000 ЈЕВРЕЈА: Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележен у Новом Саду

Z. Grumić

Posle odavanja počasti senima žrtava, zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac je istakao da nove generacije treba da znaju šta se dešavalo u prošlosti, kako se stravični događaji poput Holokausta nikad više i nikome ne bi ponovili.

- Naša poruka je da zaborav i ćutanje nikad neće biti naše opredeljenje. Mi saosećamo sa jevrejskim narodom i sećamo se ne samo stradalih nego i onih znamenitih Jevreja koji su svojim delovanjem doprineli tome da Srbija i Novi Sad danas budu bolje i lepše mesto za život – izjavio je Crnobarac na novosadskom Jevrejskom groblju.

Predsednik Jevrejske opštine Mirko Štark je naglasio da je Holokaust najstrašniji događaj u istoriji čovečanstva i poručio da moramo u društvu sprečiti svaki oblik netrpeljivosti među ljudima kako se slično zlo ubuduće ne bi dogodilo.

U Holokaustu je ubijeno šest miliona Jevreja, podsetio je Štark i napomenuo da je na prostoru bivše Jugoslavije 1939. godine živelo 83.000 pripadnika tog naroda a njih 67.000 je stradalo u zločinima nemačkih okupatora, hrvatskih ustaša i mađarskih fašista.

U Drugom svetskom ratu je, prema dostupnim podacima, nastradalo 4.000 novosadskih Jevreja od kojih je oko 2.000 deportovano u Aušvic i druge nacističke logore smrti, iz kojih se ogromna većina njih nije vratila. U Novosadskoj raciji ubijeno je više od 800 Jevreja.

Generalna skupština UN je 2005. godine usvojila rezoluciju kojom je 27. januar proglašen za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, jer je tog datuma 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Aušvic.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata