Odgovor

Novosti online

09. 12. 2023. u 10:00

Odgovor objavljujemo u celosti bez izmena

Одговор

Foto: Grad Zrenjanin

Obraćamo Vam se u svojstvu punomoćnika Saveza Samostalnih Sindikata za grad Zrenjanin i Opštine, a u vezi sa objavom teksta na internet portalu vašeg medija NOVOSTI.RS www.novosti.rs u rubrici „Srbija“, a koja objava nosi naslov „U SLUŽBI KULTURE: Grad Zrenjanin postao vlasnik dve značajne zgrade“ od dana 25.11.2023. godine.

Izvor: https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1305520/sluzbi-kulture-grad-zrenjanin-postao-vlasnik-dve-znacajne-zgrade-foto

U tekstu se između ostalog na

U tekstu se između ostalog navodi da „Cilj pribavljanja zgrade nekadašnje Srpske zadružne banke u centru Zrenjanina, je kako ističu u Gradskoj upravi, preseljenje Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka, njenog poslovnog prostora i stvaranje dodatnog izložbenog prostora, čime bi se objedinila sva muzejska građa kojom raspolaže, a broji oko 2500 umetničkih predmeta....Gradonačelnik je napomenuo da se rekonstrukcijom jedne od najlepših zgrada u Zrenjaninu na pravi način baštini deo arhitekte Brašovana i značajno unapređuje kultura u gradu, koja će preseljenjem Savremene galerije i otvaranjem novog izložbenog prostora, postati znatno bogatija i reprezentativnija“.

U pogledu citiranih navoda, odnosno informacija, ovom prilikom ističemo da su iste netačne, odnosno nepotpune.

S tim u vezi, ističemo da je jedini korisnik predmetnog prostora zgrade nekadašnje Srpske zadružne banke, odnosno ispravno rečeno zgrade Doma sindikata (a koji naziv autor teksta vešto izbegava da navede) na adresi ul. Kralja Petra Prvog br. 3 u Zrenjaninu, odnosno imalac prava trajnog korišćenja i upravljanja, upravo SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA ZA GRAD ZRENjANIN I OPŠTINE i to još od davne 1961. godine na osnovu ugovora o trampi zaključenog 21.juna 1961. godine, a po kom osnovu je u G listu lista nepokretnosti br.22898 KO Zrenjanin na navedenoj nepokretnost isti i upisan kao imalac prava upravljanja.

Navedeno svojstvo nespornim je učinila i Republika Srbija preko svojih nadležnih organa.

Dakle, SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA ZA GRAD ZRENjANIN I OPŠTINE, kao korisnik nepokretnosti u javnoj svojini, jedini ima ovlašćenja odnosno pravo da iste daje na korišćenje, drugim licima, odnosno da iste izdaje u zakup u skladu sa odredbom iz člana 34 Zakona o javnoj svojini, kao i člana 36 Zakona o udruženjima.

Iako podnosilac ovog zahteva u celosti podržava kulturnu delatnost grada Zrenjanina i kome bi bilo zadovoljstvo da doprinese tome, mora da istakne da je navod o preseljenju Savremene galerije umetničke kolekcije Ečka u zgradu Doma sindikata netačan, budući da naš vlastodavac koristi ove prostorije, a do današnjeg dana sa navedenom Galerijom nije zaključio nikakav ugovor, predugovor niti drugi pravni osnov kojim bi navedene objekte ustupio navedenoj Galeriji. Dakle, ni navedena Galerija ni Grad Zrenjanin zakonitog korisnika navedenih prostorija nije ni pitao o navedenom ustupanju, odnosno preseljenju.

Shodno navedenom, ovom objavom, široj javnosti prenete su netačne, odnosno nepotpune informacije, odnosno navedena šira javnost nije obaveštena tačno i potpuno o navedenim činjenicama, odnosno o činjenici ustupanja prostorija navedene Zgrade Savremenoj galeriji Umetničke kolonije Ečka-Zrenjanin.

Ovakvim postupanjem, prenošenjem nepotpunih navoda, bez proveravanja istih, narušen je poslovni ugled našeg vlastodavca, a kod postojećih i budućih zakupaca izazvana ozbiljna sumnja u osnov korišćenja prostorija koje su im izdate u zakup. Takođe, u pogledu postojećih i buduće dogovorenih ugovora u zakupu, nastala je ozbiljna opasnost u pogledu opstanka istih, a samim tim je nastupila opasnost za buduću likvidnost našeg vlastodavca, koji ima veoma važnu ulogu u današnjem društvu – zaštitu prava radnika.

Ovom prilikom Vas pozivamo da shodno odredbi iz člana 94. Zakona o javnom informisanju i medijima, u istom delu medija, u prvom narednom izadnju, u istoj rubirci, na istoj stranici, istim fontom, na istom jeziku i pod oznakom naslova „ODGOVOR“, objavite u celosti bez izmena, izostavljanja, dopuna i komentarisanja sledeći tekst:

ODGOVOR, NA TEKST „ U SLUŽBI KULTURE: Grad Zrenjanin postao vlasnik dve značajne zgrade“ od dana 25.11.2023. godine.

„Nije tačno, odnosno nepotpuno je preneta informacija o preseljenju Savremene galerije umetničke kolekcije Ečka u zgradu Doma sindikata, odnosno kako se u tekstu navodi, zgradu nekadašnje Srpske zadružne banke u Zrenjaninu, budući da SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA ZA GRAD ZRENjANIN I OPŠTINE, kao jedini zakoniti korisnik navedene nepokretnosti (koji jedini ima ovlašćenja odnosno pravo da iste daje na korišćenje drugim licima, odnosno da iste izdaje u zakup u skladu sa odredbom iz člana 34 Zakona o javnoj svojini, kao i člana 36 Zakona o udruženjima), do današnjeg dana sa navedenom Galerijom, nije zaključio nikakav ugovor, predugovor niti drugi pravni osnov kojim bi prostorije navedene Zgrade ustupio navedenoj Galeriji, niti se o navedenom ustupanju u ovom momentu vode bilo kakvi pregovori“.

Ukoliko ne postupite po zahtevu iz ovog dopisa u svemu kako je zahtevano, bićemo prinuđeni da svoja prava ostvarimo posredstvom sudske vlasti, uz sve dodatne, a neželjene troškove koje takav način ostvarenja prava podrazumeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)