SKENER SPASAVA ŽIVOTE: Radiologija u Kikindi ima najsavremenije aparate (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

23. 11. 2023. u 13:00

PACIJENTI iz Kikinde, ali i iz opština u čitavom Severnobanatskom okrugu - iz Sente, Ade, Kanjiže, Čoke i Novog Kneževca - od aprila ne moraju da idu u veće centre, niti da troše novac po privatnim klinikama radi snimanja na CT aparatu.

СКЕНЕР СПАСАВА ЖИВОТЕ: Радиологија у Кикинди има најсавременије апарате (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Jer, kikindska Opšta bolnica - zahvaljujući projektu Ministarstva zdravlja i uz podršku Svetske banke, jedna je od tri u Srbiji koje su na ovaj način dobile savremeni aparat za kompjuterizovanu tomografiju. Raspolaže najmodernijim, šezdesetčetvoroslajsnim skenerom, sa veoma dobrom rezolucijom, pa radiolozi jasnije vide organe - čak i one koje ranije nisu mogli da snimaju. To omogućava preciznije otkrivanje bolesti u ranoj fazi, te lekarima omogućava da brže i preciznije odrede dijagnozu i započnu adekvatno lečenje.

- Dužina pregleda je vremenski ista, ali na novom aparatu dobijemo četiri puta više informacija nego ranije. Na plućima se, primera radi, uočavaju i najsitnije promene, veličine od jedan do dva milimetra, što je veoma važno u dijagnostici tumora. Prvi put možemo da radimo i angiografiju, pa sada bolje nego na dopleru vidimo sve vene i arterije, odnosno otkrijemo eventualne tromboze i aneurizme. Vidimo i kompletna creva, ali je za manje tumore kolonoskopija i dalje takozvani zlatni standard - objašnjava specijalista radiologije dr Sami Hašim, ističući da se događa i da pacijent dođe radi snimanja nečeg drugog, bubrega na primer, a CT pokaže i promenu na crevima.

Foto: R. Šegrt

Dr Sami Hašim

Iako su radiolozi veoma zadovoljni novim aparatom i njegovim mogućnostima, ukazuju da snimanje na skeneru ima i loše strane, što pacijenti mahom ne znaju.

- Veliko je zračenje, čak 15 puta veće nego na rendgenu. Zato lekari takavu proceduru preporučuju samo onda kada imaju ozbiljan razlog, a decu uopšte ne snimamo, osim ako je u pitanju baš hitan slučaj - kaže dr Hašim.

Kikindska Radiologija, međutim, dobro je opremljena i drugim aparatima.

- Posedujemo i savremeni digitalni mamograf, koji takođe omogućava dobru dijagnostiku. Novi ultrazvučni aparat dobili smo pre tri meseca i on je jednako dobar, ako ne i malo bolji od onih koji koriste neke klinike. Rendgen nije sasvim nov, ali tu i nema ništa novo, jer se ista metoda koristi već 40 godina - zaključuje dr Sami Hašim, mladi specijalista koji je u Kikindu došao po završetku specijalizacije u Novom Sadu.

Foto: R. Šegrt

Bolnica ima digitalni mamograf

Manjak lekara specijalista

NAJVEĆI problem ne samo Radiologije, već i čitave kikindske bolnice jeste manjak lekara. Trenutno radi njih petoro, među njima i koleginica koja je već u penziji.

- Optimalno bi bilo da nas je sedmoro, a ovako smo izuzetno opterećeni. U jednoj smeni, tokom šest sati, nas troje obavimo oko 35 pregleda ultrazvukom, 15 skenerom i petnaestak rendgenskih snimanja. Preventivnih mamografija je manje, pet-šest, a dragocena nam je pomoć 15 tehničara, što je trenutno zadovoljavajući broj - precizira dr Hašim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)