DUG NEVINIM ŽRTVAMA NATO: Pokrenuta inicijativa da Vranje dobije spomenik stradalima od osiromašenog uranijuma

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

14. 10. 2023. u 16:34

MARKO Jović - sin je Miroslava Jovića, za kojeg u gradu pod Pržarom kažu da je prva ovdašnja žrtva osiromašenog uranijuma - pokrenuo je inicijativu da se u blizini Vranja podigne spomenik žrtvama bombardovanja.

ДУГ НЕВИНИМ ЖРТВАМА НАТО: Покренута иницијатива да Врање добије споменик страдалима од осиромашеног уранијума

Foto: J.S.

Njegov otac preminuo je 2004. - u najgorim mukama, od karcinoma - baš kao i šestoro njegovih kolega, koje su takođe bile radnici lokalnog preduzeća "Vodovod".

Tada šesnaestogodišnjak Marko nije ni slutio da je njegov otac oboleo zbog posla, a kasnije se otkrivalo sve više dokaza da je to zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom 1999, te pogubnih posledica koje je agresija NATO ostavila na teritoriji Srbije.

- Bol za prerano izgubljenim ocem ne jenjava, a tu je i tuga zbog svih žrtava bombardovanja, pa tražim pomoć svih Vranjanaca da dostjnim obeležjem svima pokažemo da ne zaboravljamo 78 dana pakla - veli Marko Jović. - Ideja mi je da se na delu između Pržara i Pljačkovice, na nadmorskoj visini od oko 300 metara, napravi spomen-soba, do koje bi, simbolično, vodilo upravo 78 stepenika. Postavka na vrhu trebalo bi da bude posvećena žrtvama koje su čistile prostor oko repetitora i, potom, preminule od posledica osiromašenog uranijuma.

Jović, međutim, želi da ta spomen-soba bude posvećena i svim drugim stradalnicima tokom agresije...

- Bilo bi lepo da na jednom mestu izložimo i fotografije kasarni, odnosno svih objekata koji su pogođeni tokom bombardovanja. Na vrhu tog spomenika mogao bi da bude svetleći krst, koji će moći da se vidi iz čitavog grada, a radovi bi se finansirali iz donacija privrednih subjekata i dobrovoljnim prilozima građana. Lokalna samouprava bi, samo, trebalo da obezbedi lokaciju i priključak na elektromrežu - zaključuje Marko.

Predsednik skupštine grada pod Pržarom dr Dejan Tričković, kaže da mu ova inicijativa nije nepoznata, ali da treba poštovati proceduru.

- Ne pita se samo Vranje, već i nadležna ministarstva. Svaku inicijativu pojedinaca ili udruženja razmatra Komisija za spomenike, zatim o tome odlučuje Gradsko veće i na kraju odbornici. Tek potom možemo razgovarati o odgovarajućoj lokaciji - precizira dr Tričković.

Predsednik udruženja uranijumskih žrtava "Pljačkovica 1999", Gradimir Jovanović, ovu temu već je pokrenuo u lokalnom parlamentu...

- Nećemo se otimati oko toga čija je ideja. Naše Udruženje je od osnivanja bilo zagovornik izgradnje spomen-obeležja i podržaćemo ne samo Marka, već i svakog drugog ko će istrajati u nastojanjima da Vranje dobije svojevrsni park mira na sada neuređenom delu Pržara, najlepši od Niša do Skoplja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!