KNJIGE BIRAJU PO CENI: Nišlije traže jeftinije knjige, struka se vodi kvalitetom i zakonskom procedurom

J. ĆOSIN

22. 09. 2023. u 12:00

NEZADOVOLjNI previsokom cenom školskih udžbenika, koja za starije razrede iznosi i više od 20.000 dinara, roditelji đaka niške Osnovne škole "Miroslav Antić" pokrenuli su inicijativu da se u nastavu uvrste knjige Fondacije "Alek Kavčić", koje su najmanje četiri puta jeftinije.

КЊИГЕ БИРАЈУ ПО ЦЕНИ: Нишлије траже јефтиније књиге, струка се води квалитетом и законском процедуром

foto: J. Ćosin

S druge strane, nastavnici i direktori smatraju da je protivzakonito i bahato da roditelji sami nameću izbor udžbenika mimo procedure, po kojoj je nastavničko i Stručno veće zaduženo da pogleda udžbenike svih izdavača koje je Ministarstvo prosvete odobrilo, a zatim napravi odabir.

Roditelji jednog odeljenja trećeg razreda ove niške škole rešili su da "na svoju ruku" deci kupe povoljnije knjige. Kosta Gogov, roditelj đaka iz odeljenja koje je pokrenuo inicijativu, kaže da je izdanja Fondacije priznalo Ministarstvo prosvete i da se nalaze u Katalogu udžbenika.

- Komplet knjiga ove fondacije staje 2.500 dinara, a udžbenici drugih izdavača koštaju najmanje 10.000 dinara - priča Gogov. - Mi ne ulazimo u način izbora u školama, niti u kvalitet samih knjiga, jer Ministarstvo ukoliko prizna neki udžbenik, to je to. Samo tvrdimo da su oni pet puta jeftiniji od preporučenih. Ukoliko obrazovanje ne može da bude besplatno i za našu decu, onda neka barem bude jeftinije, pristupačnije roditeljima - kaže Gogov.

- Ja se apsolutno zalažem za to da svi učenici na teritorije Srbije imaju besplatne udžbenike, jer smatram da je to jedini način da se da prednost kvalitetu obrazovanja. Znam da su roditelji u teškoj finansijskoj situaciji. Međutim, zakonska procedura je zakonska procedura i ona kaže da su nastavnici ti koji biraju udžbenike. Ovde imamo uznemirenost dece jer su roditelji na svoju ruku odlučili da prekrše ono što je zakonska procedura, i donesu udžbenike koje oni žele. Šta bi bilo kada bi od 25 učenika svako izabrao različitog izdavača i doneo ih na sto?  Ja razumem revolt roditelja, ali mora da se zna neka procedura – ističe on.

Učiteljica odeljenja koje je kupilo udžbenike Fondacije kaže da je bila zatečena situacijom, kada su deca došla sa knjigama koje su drugačije od onih koje je škola odabrala, ali da su uspeli da nađu model da to funkcioniše.

Zakon

PREMA Zakonu o udžbenicima i stavu koji se odnosi na izbor udžbenika, škole iz Kataloga udžbenika biraju udžbenik za svaki predmet u svakom razredu, o čemu obaveštavaju Savet roditelja.

- Stručno veće odlazi na promocije svih udžbenika. Onda se mi u okviru našeg Stručnog veća konsultujemo i razmenjujemo iskustva. Zatim, tu postoji i Društvo za srpski jezik i književnost na nivou čitave države pa se konsultujemo i sa njima, pa sa kolegama iz drugih škola. Tek na osnovu svega toga se mi dogovaramo - ističe nastavnica srpskog jezika Zorica B. Jovanović.

-Knjige nisu iste, recimo u “Kavčić” knjizi nekad nedostaje deo iz lekcije, ili je nedovoljno materijala za rad i vežbanje. Taj udžbenik ne prati modernizaciju, nema QR kod, nije interaktivan, da deca mogu da uče na malo zanimljiviji i drugačiji način, jer žive u takvom vremenu, u digitalnom svetu.  Pošto su neka deca donela udžbenike koji su drugačiji od izabranih, ja pokušavam da nekako izbalansiram i budem fleksibilna u tome, a da se ne napravi bilo kakva diskriminacija – priča nam učiteljica Snežana Petrović.

U neformalnom razgovoru, nastavnici ove niške škole istakli su da ovakvo ponašanje roditelja shvataju kao nepoštovanje prema zaposlenima i školi i da će, ukoliko se nastavi dalja degradacija, odgovoriti svim zakonskim sredstvima kako bi zaštitili svoje dostojanstvo i poziv koji obavljaju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)