POŽAR SREĆOM NIJE BIO PRAVI: Subotički vatrogasci izveli vežbu u Školskom centru „Dositej Obradović“

J. L.

12. 09. 2023. u 18:49

POVODOM Dana Sektora za vanredne situacije, pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona Subotica održali su pokaznu vežbu gašenja požara i evakuacije u objektu Školskog centra sa domom učenika „Dositej Obradović“.

ПОЖАР СРЕЋОМ НИЈЕ БИО ПРАВИ: Суботички ватрогасци извели вежбу у Школском центру „Доситеј Обрадовић“

foto:J.L.

U vežbi je učestvovalo oko 160 učenika i nastavno osoblje, koji su zbog "izbijanja požara" u školi i evakuacisani, a predstavljno je i zbrinjavanje povređenih i pružanje prve pomoći. Pokazna vežba deo je proslave Dana Sektora za vanredne situacije, koji se pod sloganom „Budi i ti heroj“ širom zemlje održava od 11. do 17. septembra.

- Uradili smo razvijanje navalne pruge, pronalazak ugroženih osoba, gde je jedna imala posekotinu, druga je bila u nesvesnom stanju , nakon toga su oni predati Crvenom krstu na dalju obradu. Na ovoj vežbi je učestvovala Vatrogasno-spasilačka četa, DVD „Matica“ i Crveni krst, tako da smo prikazali i međusobnu saradnju različitih službi - objašnjava Goran Ljubisavljević, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Subotica.

Iako se nadaju da do evakuacije zbog neke stvarne opasnosti nikada neće doći, iz rukovodstva škole ističu da je vežba bila dobro iskustvo i za učenike i za zaposlene, jer im je pomogla da se podsete kako bi trebalo da reaguju u sličnim situacijama, što će doprineti podizanju bezbednosti.

- Mi smo ustanova za decu sa smetnjama u razvoju i važno nam je da našu decu kroz celo to obrazovanje uvežbavamo da neke stvari koje iskustveno osete primene u praksi. Učestvovalo je 165 dece i 65 zaposlenih – dodaje Nataša Nimčević, direktorka ŠC sa domom učenika „Dositej Obradović“.

Iz Vatrogasno-spasilačkog bataljona napominju da se slične vežbe rade tokom cele godine, u javnim ustanovama i preduzećima, što je značajno i za  vatrogasce, ali i za aktere vežbe, jer ih priprema  za slučaj da požar zaista i izbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)